Cărți recomandate

Cărți în limba română

Cum aș putea să încep altfel dacă nu cu o carte scrisă de mine și de Cristi în urma experienței noastre de călători? Poate o carte e mult spus, să-i spunem un mini e-book, un ghid care să te ajute să te bucuri de călătorii, să rămâi în siguranță și să revii acasă cu experiența unei vacanțe de neuitat. Poți contribui cu ce sumă dorești pentru a o achiziționa sau poți să o descarci gratuit de aici: https://gumroad.com/l/calatoreste. Noi suntem tare mândri de ea și ne-am bucura dacă după ce o citești ne oferi și un feedback pe applesandgasoline@gmail.com.

 

Toate linkurile de mai jos sunt de pe Cărturești cele în limba română și de pe Amazon în limba engleză, dar le puteți comanda și de pe Elefant.ro.

Cum se schimbă oamenii

 

Corpul își amintește

 

Pe tărâmul fantomelor înfometate

In bestsellerul sau de referinta, Pe taramul fantomelor infometate, dr. Gabor Maté ne introduce in lumea promiscua, greu accesibila a dependentei, care isi poarta chipul cel mai hidos in suburbiile lumii, printre dependentii de droguri. Prezentandu-ne aceasta lume tulburatoare, el ne arata ca nu este vorba o conditie medicala oarecare ce poate fi tratata in clinici si spitale. De la formele sale mai benigne, dependentele comportamentale, la cele mai maligne, care cauzeaza ravagii in viata intima si sociala si in organismul individului, dependenta este mai degraba un continuum, fiecare dintre noi cazandu-i prada sub diverse forme. Este rezultatul unei istorii de viata in care mediul a influentat genetica mai mult decat vrem sa acceptam ca societate. Impletind detalii din povestea personala cu povestile pacientilor sai din Downtown Eastside (un cartier rau-famat al Vancouverului) si cu o descriere elocventa a celor mai importante concluzii ale studiilor stiintifice din domeniul neurobiologiei adictiei, Maté invita la compasiune, flexibilitate si, nu in ultimul rand, la acceptare. El ne vorbeste despre durere, despre trauma, dar si despre puterea autenticitatii si a relatiei umane. Daca trebuie sa facem tot ce putem mai bine, uneori cel mai bine inseamna sa ne asiguram ca se intampla raul cel mai mic, ne consiliaza autorul.

Corpul nu uită niciodată

Bazandu-se pe o experienta in domeniul cercetarii si pe o expenenta clinica de mai bine de 30 de ani, Bessel van der Kolk dovedeste ca teroarea si izolarea care caractenzeaza orice trauma remodeleaza literalmente creierul si corpul. Noua viziune referitoare la instinctul de supravietuire explica de ce experimenteaza oamenii traumanzati o stare de anxietate greu de inteles, de indiferenta sau de furie intolerabila, si in ce fel le afecteaza trauma capacitatea de concentrare, memoria, capacitatea de a-si forma relatii bazate pe incredere si chiar de a se simti acasa in propriul lor corp. Ei isi pierd controlul asupra lor si se simt frustrati de esecul terapiilor pe care le aplica, temandu-se adeseori ca sunt complet deteriorati si imposibil de „reparat”.
Cartea Corpul nu uita niciodata prezinta povestea inspirata a unui grup de terapeuti si de oameni de stiinta – impreuna cu pacientii lor curajosi si demni de toata admiratia – care au incercat sa integreze cele mai recente progrese in domeniul stiintei cerebrale, al studierii atasamentelor si al constiintei corporale, creand tratamente capabile sa ii elibereze pe supravietuitorii traumelor de tirania trecutului. Aceste noi modalitati terapeutice activeaza neuroplasticitatea naturala a creierului, restructurand functiile perturbate si recladind pas cu pas capacitatea „de a sti ceea ce stii si de a simti ceea ce simti”. In plus, ele ofera experiente care contracareaza direct senzatia de neajutorare si de invizibilitate asociata cu trauma, ajutandu-i pe pacienti (adulti si copii in egala masura) sa isi reasume capacitatea de a-si gestiona corpul st viata.

Comunicarea nonviolentă

În cartea de faţă, Marshall Rosenberg ne arată cum să trecem dincolo de suprafaţă şi să vedem ceea ce este viu şi vital în noi şi cum toate acţiunile noastre au la bază nevoi universal umane. Când ne înţelegem şi ne recunoaştem nevoile, creăm o bază comună pentru o relaţie mai armonioasă – o conectare mai profundă cu ceilalţi şi cu noi înşine. Alăturăte miilor de oameni din lumea întreagă care şi-au îmbunătăţit relaţiile şi calitatea vieţii cu ajutorul acestui proces simplu, dar atât de transformator. Comunicarea Nonviolentă te ajută să: • te eliberezi de efectele experienţelor din trecut şi ale condiţionării culturale • renunţi la tiparele de gândire care duc la certuri, furie şi de pri mare • rezolvi conflictele pe cale paşnică, indiferent de natura lor • creezi structuri sociale în care nevoile tuturor să poată fi împlinite • dezvolţi relaţii bazate pe respect reciproc, compasiune şi cooperare MARSHALL B. ROSENBERG este fondatorul şi directorul de Servicii Educaţionale al Center for Nonviolent Communication (CNVC), organizaţie internaţională de promovare a păcii. Este, de asemenea, autorul cărţii Speak Peace in a World of Con fl ict. Marshall Rosenberg a folosit pentru prima oară CNV în anii ’60, în proiecte de integrare şcolară finanţate de statul american, rolul lui fiind acela de a susţine programe de training în comunicare şi mediere. A fondat Center for Nonviolent Communication (www.cnvc.org) în anul 1984. Organizaţia are astăzi peste 200 de traineri în 35 de ţări din lumea întreagă. În România, CNVC este reprezentată de Asociaţia pentru Comunicare Nonviolentă. www.nonvilenta.org.

Vindecarea prin povești

În practica psihoterapeutică actuală metafora joacă un rol important, având rolul de a „scurtcircuita” resorturile psihice care-l menţin pe client captiv în problema sa. Fie că este vorba de depresie, de anxietate, de atacuri de panică, de doliu, de reducerea durerii fizice sau de împăcarea cu o maladie irecuperabilă, pentru adulţi şi pentru copii, metafora este un vehicul al schimbării.

În cartea sa, Burns reuneşte cazuri povestite de unii dintre cei mai buni psihoterapeuţi contemporani din diverse orientări, cazuri în care metafora a reprezentat ingredientul ce a făcut diferenţa între vindecare şi adâncirea în simptom. Valoroasă atât prin diversitatea situaţiilor prezentate cât şi prin stilul său comprehensibil, aproape didactic, lucrarea de faţă este un instrument util în practica oricărui psihoterapeut.
George W. Burns este psiholog clinician şi director la Milton Erickson Institute of Western Australia. Este, de asemenea, formator şi conferenţiar universitar, fiind autorul a şapte cărţi dedicate poveştilor terapeutice, depresiei ori aplicării meditaţiei zen pentru îmbunătăţirea sănătăţii mentale. La Editura Trei au mai apărut 101 poveşti vindecătoare pentru copii şi adolescenţi şi 101 poveşti vindecătoare pentru adulţi.

27 de pași

Lumea mă știe drept alergător de anduranță. Ce nu știe, însă, e povestea vieților mele paralele. Am fost pe rând: slugă la ciobani pe Bârgaie, porcar în armata română, azilant politic în Berlin, pizzar într-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sârb, martor într-o galerie de alba-neagra în Gran Canaria și autor de jafuri armate. Am evadat din două închisori europene, dar nu și din a treia.

Vânat prin Interpol, am devenit client al unei pușcării de maximă securitate. Drept urmare, timp de aproape 10 ani am lipsit la apel din propria tinerețe, închis complet singur între 4 ziduri albe, foarte groase.
Cei care au auzit de mine după ce am câștigat 6633 Arctic Ultra vor descoperi în această carte povestea mea așa cum n-o știe și n-a auzit-o nimeni, niciodată. La fel și cei care, fără să fi întrebat înainte, m-au ales ca subiect al examenului de capacitate la limba română.

Răzbunarea iertării

Patru povești și patru destine ieșite din comun imaginate de Eric-Emmanuel Schmitt pentru a explora sentimentele intense, aproape niciodată mărturisite, care ne determină gesturile extreme.

„Poate fi definit un om printr-o singurã faptã? Și este iertarea mereu posibilă? Acestea sunt întrebãrile care răsunã neîncetat în fundalul poveștilor cu deznodământ implacabil ale lui Schmitt. Iar autorul le răspunde cu virtuozitatea care e o constantă a scrisului său.“ – Lire

Două gemene adorabile văd lumina zilei într-un sat idilic, dar viața lor nu se va dovedi atât de feerică pe cât o prevestea povestea nașterii lor: la început nedespărțite, vor ajunge rivale, dacă nu chiar dușmance de moarte. Un bancher versat și cinic, mereu răsfățat de soartă, învața, de la o mamă dispusă să renunțe la tot pentru fiul ei, lecția sacrificiului și a iertării. Un criminal în serie închis pe viața este chemat săptămânal la vorbitor, dar nu de mama lui, ci de cea a cărei fiică a ucis-o cu bestialitate. Ce urmărește îndurerata Elise? L-a iertat pe monstru, sau vrea să-i alunge liniștea? Zilele tihnite ale lui Werner von Breslau, un nonagenar retras, fost pilot de vânătoare reconvertit în grădinar pasionat, se îmbogățesc cu imprevizibilele vizite ale lui Daphne, o fetiță din vecini, alături de care bătrânul taciturn va descoperi calea spre inocență.
Maestru al nuvelei (gen literar care i-a adus un Premiu Goncourt în 2010), Schmitt le oferă cititorilor săi, cu acest nou volum, patru texte surprinzătoare și tot atâtea ipostaze ale volatilei relații dintre vinovăție și iertare.

Curajul în sălbăticie

Noua carte a lui Brené Brown este cum nu se poate mai actuală, prin provocarea pe care o adresează – cultivarea sentimentului de apartenență adevărată în comunitățile în care trăim, în organizații și în cultura noastră.
Deși sentimentul de apartenență este dorința înnăscută a oamenilor de a face parte din ceva mai amplu decât propria persoană, ne vedem puși în fața redefinirii acestui concept într o eră a polarizării crescânde, în care omenirea trece ­printr o criză spirituală a lipsei de conexiune. Cu toții avem nevoie să simțim că facem parte din ceva, însă trebuie să fie ceva real – nu condiționat sau fals, ori supus constant negocierii.
Cartea vorbește despre modul în care putem restabili conexiunea umană și apartenența adevărată, în ciuda divizării și a retragerii. Brené Brown ne oferă claritatea și curajul de care avem nevoie pentru a găsi calea înapoi către noi înșine, dar și către ceilalți, iar această cale trece prin mijlocul sălbăticiei.

Puterea tăcută

Pe când era adolescentă, Susan Cain a fost întrebată de multe ori de ce este atât de tăcută. Ani întregi a făcut eforturi ca să se arate „sociabilă”, ceea ce părea cel mai mare compliment pe care îl putea primi cineva. În clasă se străduia să vorbească tare și mergea la petreceri zgomotoase, deși ar fi vrut, mai degrabă, să-și petreacă timpul alături de o prietenă sau două. Dar, pe măsură ce au trecut anii, și-a dat seama, încetul cu încetul, că abordarea vieții într-o manieră calmă poate fi, de fapt, un punct forte.
Susan și-a împărtășit experiența de viață în bestsellerul Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking, care a stârnit o dezbatere internațională. Prin intermediul acestei cărți inspiraționale, ea a schimbat definitiv felul în care societatea îi vede pe introvertiți și felul în care se văd introvertiții pe ei înșiși.
Acum, prin ghidul de față, autoarea vine și în sprijinul copiilor și-al adolescenților. Concentrându-se asupra școlii, prieteniei, vieții de familie și activităților extracurriculare, Susan Cain ne face părtași la propria sa poveste, precum și la poveștile multor copii care, în felul lor tăcut, au reușit să se remarce.

Traumă și memorie

Putem avea încredere în amintirile noastre?Bazându-se pe 45 de ani de tratare reușită a traumei și utilizând studii de caz din propria practică, dr. Levine susține că singurele amintiri cu adevărat utile sunt cele care par inițial cel mai puțin fiabile: amintirile stocate în corp, nu neapărat cele accesabile de către mintea conștientă.

De obicei, oamenii de știință studiază amintirile traumatice „explicite“ din creier (precum gândurile intruzive sau flashbackurile), acordându-i prea puțin atenție modului în care corpul însuși stochează memoria „implicită“. Învățând cum să înțelegem mai bine interacțiunea complexă a trecutului cu prezent și a minții cu corpul, putem să ne ajustăm relația cu trauma și să căpătăm o stare mai echilibrată și mai relaxată.
Scrisă pentru persoanele care suferă de traume, precum și pentru practicienii din îngrijirea sănătății, Traumă și memorie reprezintă o perspectivă revoluționară asupra modului în care e construită memoria și în care ea este influențată de starea noastră actuală de a fi.
„Memoria are multe straturi, iar Peter Levine a contribuit cu propria modalitate unică și puternică de a gândi cum să înțelegem aceste sisteme și să le optimizăm acțiunea după traumă. Această carte oferă înțelepciune clinică desprinsă din experiențe directe, de zeci de ani, demonstrând modul în care un clinician – cu atenție concentrată și intervenție bine țintită – poate converti amintiri nerezolvate și neintegrate într-o formă rezolvată și integrată, permițând apariția unei narațiuni coerente și eliberându-l pe individ din închisorile trecutului.“
„Obiectivul cartii este de a umple golurile de informatie din literatura de specialitate disponibila in limba romana prin abordarea terapeutica a tulburarilor de comportament alimentar la copii si adolescenti. Tratamentul acestor tulburari, in mod obisnuit, presupune mobilizarea unei intregi echipe de specialisti care poate include, in afara de psihologul clinician, un medic pediatru, un internist (eventual endocrinolog sau cardiolog), un psihiatru, un dietetician si diferiti terapeuti, in functie de caz. Volumul se adreseaza tuturor acestor categorii de specialisti interesati de perspectiva psihologica a acestor tulburari si, in egala masura, parintilor si studentilor la psihologie si medicina. Parintii vor avea ocazia de a intelege rolul activ pe care il au de indeplinit in lupta cu tulburarea de alimentatie, iar cartea le va pune la dispozitie recomandari privind caile de actiune adecvate pe care ar putea sa le urmeze in cazul fiecarei tulburari in parte.” (Ion Dafinoiu)

Cum să le spun…

Cum sa ma port cu ceilalti la locul de munca (fie ca sunt director sau subordonat), sau, in viata privata, cu rudele mele sau cu prietenii?

Cum sa le inteleg reactiile si sa ii fac sa-mi inteleaga corect mesajele? Cum sa ma adresez lor si cum sa ma comport, astfel incat comunicarea dintre noi sa fie optima? Cu totii ne punem zi de zi astfel de intrebari.

Autorul cartii ne invata cum sa ne pozitionam pe aceeasi lungime de unda cu interlocutorul nostru, in functie de tipul lui de personalitate: Perseverent, Ganditor, Imaginator, Promotor, Rebel sau Empatic. In acest mod, vom capata trei informatii esentiale: despre sursele motivarii lui, despre modul de comunicare preferat si modalitatile sale de a gestiona stresul. Modelul Process Communication a fost realizat de catre psihologul american Taibi Kahler, pentru NASA. Gerard Collignon, colaboratorul sau apropiat, il preia si il explica in aceasta carte pentru publicul larg, oferind un ajutor esential oricui isi doreste imbunatatirea abilitatilor de comunicare.

Mă dor strămoșii

Ma dor stramosii prezinta o colectie de interviuri cu cei mai importanti reprezentanti ai unui nou curent in psihoterapie: psihogenealogia.

Punctul de plecare al acestei orientari este descoperirea faptului ca o parte semnificativa a nevrozelor si problemelor cu care ne confruntam repeta nevrozele si problemele altor membri ai familiei – parinti, unchi, bunici sau chiar stramosi mai indepartati.

Unele relatari par sa tina de domeniul anecdoticului – de exemplu, tulburarile de respiratie ale unui pacient au fost rezolvate in momentul cand a aflat ca unul din bunici s-a sufocat in transee, datorita armelor chimice folosite de germani in Primul razboi mondial.

In ce masura iubirile, revoltele, deznadejdile vietii noastre repeta trairile si alegerile inaintasilor nostri?

Constientizarea faptului ca printr-o fidelitate inconstienta fata de familia de origine putem face alegeri care nu ne apartin intru totul, este o descoperire eliberatoare. Nu suntem condamnati sa repetam vietile parintilor si bunicilor nostri. Avem libertatea de a alege.

Măștile fricii

O carte despre modul în care traumele din copilărie ajung să ne domine și să sufoce maturitatea. O poveste care probabil reprezintă realitatea multor familii de aici și de aiurea: amprenta lăsată asupra viitorului unui copil de un părinte autoritar, violent și incapabil să își depășească neputințele. O istorie a metamorfozei unei personalități abuzate de violență și frică, o privire emoționantă asupra maternității înăbușite de stereotipuri și a unei iubiri care putea să fie perfectă, dacă protagoniștii săi ar fi trăit prezentul (clipa).

“Un roman frumos și trist, dur și sensibil deopotrivă, o mărturie impresionantă despre părinți și copii și frica teribilă care îi desparte uneori, sufocând iubirea, pacea interioară, bucuria vieții, tot ce e mai frumos în oameni.” – Radu Gavan
“Pe Camelia o cunosc de foarte multă vreme și am fost uimită să descopăr în cărțile sale o voce nouă, necunoscută mie. Matură și tranșantă în felul în care își creează personajele, ea le iubește apoi ca pe niște copii, cu toate defectele și durerile lor. Ema, David și Sofia sunt niște personaje tragice, într-o istorie cutremurătoare în familiaritatea ei. Abuzul, fizic și emoțional, suferit și perpetuat de personaje, este șocant prin perspectiva intimă din care e reflectat.
Și dacă e nevoie de un argument în plus pentru a citi Maștile fricii, iată-l: vă va face să vă reevaluați relația cu cei iubiți, cu teama de a nu descoperi un pic din bovarica Ema în voi înșivă.” – Ada Roseti

Ikigai

„Ikigai… Acest concept japonez, care s-ar traduce prin «fericirea de a fi mereu ocupat», pare să explice extraordinara longevitate a japonezilor, mai ales din insula Okinawa. Acolo, numărul persoanelor centenare depășește cu mult media mondială.

Cultivarea prieteniilor, alimentația moderată, odihna adecvată și mișcarea ușoară par să facă parte din ecuația sănătății, însă în centru este acea joie de vivre, bucuria de a trăi, care îi ajută să însumeze ani și să sărbătorească în continuare fiecare răsărit de soare, ikigai-ul personal al fiecaruia.“ (HÉCTOR GARCÍA (KIRAI) și FRANCESC MIRALLES)
Cele 10 legi ale ikigai-ului:
1. Fii mereu activ, nu te pensiona niciodată.
2. Privește lucrurile cu calm.
3. Nu mânca pe săturate.
4. Înconjoară-te de prieteni buni.
5. Fii în formă pentru următoarea ta aniversare.
6. Zâmbește.
7. Reconectează-te la natură.
8. Fii recunoscător.
9. Trăiește clipa.
10. Urmează-ți ikigai-ul.

Sănătatea are gust

Descriere

Sănătatea are gust… e acum mai ușor de citit, mai accesibilă, mai prietenoasă. Din cartea mare și complexă pe care o știți, au rezultat trei ghiduri: pentru slăbit, pentru familie și pentru oameni activi. Acestea conțin, pe lângă informațiile deja existente, capitole noi și sfaturi practice care să vă ajute să faceți din mâncare un sprijin, un aliat, o sursă de sănătate.
Ghidul pentru slăbit este primul din această serie și vă oferă o metodă originală de a scăpa de obsesia dietelor și a kilogramelor în plus: psihonutriția. Instrumentul de lucru pe care vil propun este un jurnal emoționaloalimentar, cu ajutorul căruia să identificați rolul pe care mâncarea îl are în viața voastră, astfel încât să reușiți să slăbiți mâncând orice… dar cu măsură!
Întrebarea reală, apropo de kilogramele în plus, nu este „CE să mănânc?“, ci „DE CE mănânc?“. Foamea sufletului, agitaţia minţii, mâncatul emoțional ori nevoile neidentificate și nesatisfăcute îngrașă, nu pâinea sau dulciurile. Kilogramele în plus sunt o boală a sufletului – aveți grijă de el și veți slăbi definitiv!

 

Arta simplității

Descriere

Dominique Loreau vă propune o subtilă alianţă a eticii cu estetica, inspirată din filosofiile orientale, o apologie a simplităţii, care nu înseamnă, în ruptul capului, simplificare.

„Spaţiu, lumină şi ordine, iată de ce are nevoie omul ca să trăiască, pe lângă o farfurie cu mâncare şi un pat.“ Le Corbusier

Dominique Loreau, eseistă franceză, trăieşte de peste treizeci de ani în Japonia. A devenit cunoscută în întreaga lume odată cu bestsellerul său Arta simplităţii, vândut în sute de mii de exemplare.

Așa grăit-a Zarathustra

Descriere

„Şi-abia atunci, cînd voi cu toţii vă veţi fi lepădat de mine, am să mă-ntorc din nou la voi.

Da, cu alţi ochi îi voi căuta atunci, o, fraţi ai mei, pe cei pe care-odată i-am pierdut; şi cu-altă dragoste atunci vă voi iubi.
Şi încă-o dată-o să-mi deveniţi prieteni şi fii ai unei singure speranţe: căci pentru-a treia oară am să fiu cu voi, spre-a celebra cu voi Marea-Amiază.
Şi-această Mare-Amiază este atunci cînd omul la mijlocul cărării sale va sta-ntre animal şi Supraom, sărbătorindu-şi drumul spre amurg drept cea mai nobilă speranţă-a sa: căci este drumul înspre-o nouă dimineaţă.
Şi-n clipa aceea chiar cel ce-apune se va binecuvînta, pentru că trece-o vamă mai înaltă; iar soarele cunoaşterii sale-i va fi atunci în crucea zării nemişcat. Morţi sînt toţi zeii: acum noi vrem ca Supraomul să trăiască – aceasta ne va fi cîndva, în crucea-Amiezii celei Mari, voinţa ultimă!“ (Friedrich NIETZSCHE)

Dependența de nefericire

Descriere

„Premisa fundamentală a acestei cărţi este aceea că, în absenţa unor evenimente exterioare ce pot provoca traume pe termen lung, incapacitatea majorităţii oamenilor de a avea viaţa pe care şi-o doresc rezultă dintr-o dependenţă de nefericire. Această nouă abordare conduce către strategii eficace pentru a depăşi această stare de dependenţă.“ Martha H. Pieper

„Presupunem că îţi doreşti să citeşti această carte pentru că, într-un fel sau altul, viaţa ta nu este exact aşa cum ţi-ai imaginat că ar trebui să fie. În timp ce unele nemulţumiri pot fi cauzate de evenimente pe care nu le poţi controla, cum ar fi o boală sau transformări sociale şi economice, vei descoperi în aceste pagini că posibilitatea de a îmbunătăţi cele mai importante aspecte din viaţa ta rămâne mereu în mâinile tale. Mai exact, vei descoperi că o nevoie dobândită, dar inconştientă de a-ţi provoca o stare de nefericire subminează aspecte cruciale ale sănătăţii tale emoţionale şi fizice, ale relaţiilor şi vieţii profesionale. Vei descoperi, de asemenea, că nu este niciodată prea târziu să înveţi cum să învingi această dependenţă de nefericire şi să-ţi faci viaţa mai fericită, mai bogată şi mai împlinită.“ Martha H. Pieper, William J. Pieper

Curajul de a fi vulnerabil

Descriere

Dr. BRENÉ BROWN (n. 1965) este profesoară şi cercetătoare la Colegiul Postuniversitar de Asistenţă Socială de la Universitatea din Houston, Texas. În ultimii treisprezece ani, a studiat vulnerabilitatea, curajul, sentimentul valorii personale şi cel al ruşinii. Este autoarea a trei cărţi care au ajuns nr. 1 pe lista celor mai bine vândute titluri a cotidianului The New York Times: The Gifts of Imperfection (Darurile imperfecţiunii) în 2010, Daring Greatly (textual: Îndrăzneşte mult) în 2012 şi Rising Strong (Ridică-te puternic) în 2015.

Este fondatoarea şi directoarea comunităţilor de învăţare online The Daring Way („Calea îndrăzneaţă“) şi Courage Works („Curajul funcţionează“), care oferă e-cursuri, ateliere şi subiecte de interviuri pentru persoanele private şi organizaţiile pregătite pentru o viaţă mai curajoasă, pentru a iubi şi conduce. Conferinţa ei din 2010, „Puterea vulnerabilităţii“, din seria TEDx Houston, se numără printre primele cinci conferinţe TED ţinute în lumea întreagă şi a fost vizualizată online de peste 25 de milioane de utilizatori. Brené Brown locuieşte la Houston, împreună cu soţul ei, Steve, şi cei doi copii, Ellen şi Charlie.
Cartea de faţă a fost tradusă în peste treizeci de limbi, în toată lumea. Profesoară universitară, autoare de cărţi şi articole şi vorbitoare în public din Statele Unite, Brené Brown este actualmente cercetătoare la Colegiul Postuniversitar de Asistenţă Socială de la Universitatea din Houston, Texas. În ultimii doisprezece ani, s-a ocupat de cercetare într-o arie largă de subiecte, care include vulnerabilitatea, curajul, sentimentul valorii personale şi cel al ruşinii, şi a ţinut conferinţe pe aceste teme, vizionate pe Internet în toată lumea. Vulnerabilitatea nu înseamnă doar să cunoşti victoria sau înfrângerea, ci să înţelegi că ambele sunt necesare; înseamnă să te implici cu toată fiinţa ta în ceea ce faci.

Acasă, pe drum

Descriere

Sunt entuziasmat de aceasta carte. O consider un document teribil de impresionant si-o opera de arta admirabila. Elena si Cosmin sunt eroii mei. Rareori am admirat, am respectat si-am invidiat mai mult pe cineva. Spre deosebire de noi toti, visatori si exploratori de birou, ei au avut curajul sa renunte la o viata comoda, cu salarii mari si cariera asigurata, ca sa plece intr-o aventura pe care noi, ceilalti, nu ne-o putem imagina decat in romane sau in filme. Viata lor de-a lungul ultimilor ani, cand au luat-o teleleu prin lume intr-o rulota de cinci metri patrati, in care-au trait, s-au iubit, au scris, au fotografiat si-au suferit impreuna, ni se pare o fantastica fictiune, cand in realitate noi suntem cei fictivi.
Elena si Cosmin au plecat in cautarea «vietii care se vietuieste» si-a omului real, care se reveleaza nu in lumea standardizata si domesticita in care traim noi, consumatorii de cultura, ci in saracie crunta, in case darapanate, in violenta incredibila, in comunitati uitate de Dumnezeu, in puscarii si-n ghetouri. Cei doi au baut peturi de bere cot la cot cu oamenii intalniti, au povestit cu ei, uneori despre omoruri si talharii, au luat purici si paduchi de la ei. Au trait la fel ca ei, uneori mai rau, impregnandu-se de damful umanitatii reale. Vorbim adesea de «Romania profunda» fara sa avem habar despre ce vorbim. Prin cartea celor doi ajungem sa masuram aceasta profunzime.
Elena si Cosmin m-au primit in rulota lor, mi-au aratat-o in toate detaliile ei claustrofobice. Rareori m-am simtit mai diminuat si mai trist. N-as fi putut trai viata lor nici trei zile. Dar faptul ca ei exista, in afara conventiilor care ne fac conformisti si depresivi, si ca dau astfel marturie despre ce-nseamna cu adevarat libertatea e o mare consolare pentru mine. Macar stiu, prin ei, ca eroismul e real si palpabil, nu o notiune goala. – Mircea Cartarescu

 

 

Sapiens. Scurtă istorie a omenirii

Descriere

Bestseller New York Times

Publicată iniţial în Israel în 2011, Sapiens a devenit rapid bestseller internaţional, fiind tradusă în peste patruzeci de limbi.
Acum 100.000 de ani, pe pămînt existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpînii planetei? De la începuturile speciei noastre şi rolul pe care l-a jucat în ecosistemul global pînă în modernitate, Sapiens îmbină istoria şi ştiinţa pentru a pune în discuţie tot ce ştim despre noi înşine, ne arată cum ne-am unit ca să construim oraşe, regate şi imperii, cum am ajuns să credem în zei, în legi şi în cărţi, dar şi cum am devenit sclavii birocraţiei, ai consumerismului şi ai căutării fericirii. De asemenea, ne îndeamnă să privim în viitor, căci de cîteva decenii am început să încălcăm legile selecţiei naturale care au guvernat viaţa în ultimii patru miliarde de ani. Dobîndim capacitatea de a modela nu doar lumea din jurul nostru, ci şi pe noi înşine. Încotro ne duce aceasta şi ce vrem să devenim?
„Interesantă şi provocatoare… Ne ajută să înţelegem de cît de puţin timp sîntem pe acest pămînt, de cît de puţin timp există lucruri ca agricultura sau ştiinţa şi de ce este bine să nu le luăm ca pe ceva de la sine înţeles.” (Barack Obama)
„Sapiens abordează cele mai mari probleme ale istoriei şi ale lumii moderne, fiind scrisă într-o limbă plină de viaţă.” (Jared Diamond)
„O istorie a civilizaţiei captivantă, provocatoare… combinată cu o gîndire nonconformistă şi fapte uimitoare. Această carte fascinantă şi distrugătoare de mituri nu poate fi rezumată… pur şi simplu trebuie s-o citeşti.” (Financial Times)
„În această analiză exhaustivă a istoriei oamenilor, Harari le oferă cititorilor ocazia să reconsidere totul: de la supravieţuirea lui Homo sapiens pînă la fascinanta chestiune a modului în care societatea se organizează prin ficţiuni.” (Booklist)
„Sapiens îi poartă pe cititori într-un tur rapid al istoriei speciei noastre… o lectură importantă pentru un sapiens cu preocupări serioase, care reflectează asupra lui însuşi.” (The Washington Post)

Băiatul cu pijamale în dungi

Descriere
Aceasta este povestea unui băieţel german pe nume Bruno, al cărui tată a primit o slujbă foarte importantă, ceea ce înseamnă că toată familia trebuie să se mute departe de oraş, într-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinţă adevărată şi unde în spatele unor garduri nesfârşite se află sute, poate mii de oameni îmbrăcaţi în pijamale în dungi. Bruno se străduieşte să înţeleagă ce se întâmplă în jurul său. Cititorul bănuieşte despre ce e vorba, dar bietul Bruno, nu. Porneşte aşadar să exploreze împrejurimile şi întrezăreşte un punct care devine o pată şi pata, un băiat. Scrisă într-un limbaj simplu, copilăresc, această carte este mult mai mult decât o poveste pentru copii. Cititorul se va teme de momentul în care Bruno îşi va pierde inocenţa copilăriei şi va începe să întrezărească adevărul, dar poate că lucrurile vor evolua şi mai rău şi el nu va descoperi deloc adevărul. John Boyne este un scriitor irlandez, născut la Dublin în 1971. A scris nenumărate cărţi şi povestiri pentru copii. Cartea sa Băiatul cu pijamale în dungi s-a vândut în lumea întreagă în peste 2,5 milioane de exemplare.

 

Omul în căutarea sensului vieții

Descriere
Carte vanduta in peste 2 milioane de exemplare si intrata in categoria „celor mai influente zece carti ale Americii”.Cartea lui Frankl contine istorisirea vietii unui om care, dintr-un numar, a redevenit o persoana.Autorul a trait experienta a trei ani de teroare in lagarele naziste de la Auschwitz si Dachau.In timpul suferintei indurate si partial din cauza acesteia, si-a dezvoltat viziunea psihoterapeutica, cunoscuta sub numele de logoterapie. In centrul teoriei sale sta convingerea ca forta motivatoare fundamentala a omului este cautarea sensului existentei.Potrivit lui Gordon W. Allport, cartea reprezinta „mai mult decat povestea biruintei lui Viktor E. Frankl asupra mortii: este o remarcabila combinatie de stiinta si umanism si o introducere in cea mai semnificativa miscare psihologica a zilelor noastre.”

 

Drumul către libertate

Descriere
„Sint extrem de recunoscatoare pentru doua lucruri: ca m-am nascut in Coreea de Nord si ca am scapat din Coreea de Nord.” (Yeonmi Park)Yeonmi Park a crescut crezind ca e normal sa vada cadavre in drum spre scoala si sa fie atit de flaminda, incit sa manince plante salbatice. A fost invatata sa nu-si exprime niciodata parerile si i s-a spus ca „Iubitul Conducator” poate sa-i citeasca gindurile si sa o pedepseasca pentru ele. La virsta de 13 ani, dupa ce tatal ei a fost condamnat la munca silnica, Yeonmi si familia ei au luat decizia disperata de a fugi din Coreea de Nord traversind fluviul inghetat Yalu in China, unde au cazut insa in miinile traficantilor de persoane. Dupa aproape doi ani de captivitate intr-o lume la fel de brutala si de periculoasa ca aceea pe care o parasisera, Yeonmi si mama ei si-au riscat din nou viata, strabatind desertul Gobi si orientindu-se dupa stele in drumul lor spre libertate. Yeonmi Park isi spune pentru prima oara povestea uluitoare, cu demnitate, curaj si uneori cu umor. Drumul catre libertate e o marturie despre forta spiritului uman si despre riscurile pe care sintem dispusi sa ni le asumam ca sa fim liberi.

 

Călătoria către sine

Descriere
Dacă psihoterapia ne dă șansa unei ,,existențe examinate”, atunci volumul autobiografic –Călătoria către sine – al lui Yrvin D. Yalom ne oferă ceva în plus. Imaginea de cealaltă parte a oglinzii, parcursul psihoterapeutului, cu încercările, cu punctele de cotitură, iubirile și îndoielile, dar și momentele de ,,Evrika!”. Yalom se dezvăluie cititorului prin acest demers introspectiv curajos și profund umanist: psihiatrul, asemeni tuturor, traversează aceleași distanțe în drumul către sine.,,Sunt un începător al vârstei de optzeci și cinci de ani. Uneori accept ideea că bătrânețea ar trebui să fie un timp de odihnă, liniște și reflectare împăcată. Totodată, știu că încă mai există sentimente turbulente din tinerețea mea care continuă să amenințe că vor ieși la suprafață imediat ce încetinesc ritmul. Am citat mai devreme cuvintele lui Dickens: „Întrucât, apropiindu‑mă de‑acum tot mai mult de sfârșit, mă deplasez într‑un cerc tot mai aproape de început.“ Sunt cuvinte care mă bântuie. Simt tot mai mult forțele care mă trag înapoi spre începuturile mele.”

Soluția Schopenhauer

Descriere
Prestigiosul romancier şi psihiatru Irvin Yalom oferă în acest roman una dintre cele mai minuţioase şi realiste descrieri ale terapiei de grup, alăturând investigaţiei pshihologice o savuroasă biografie a filosofului german Arthur Schopenhauer.O explorare a psihologiei, filosofiei şi umanităţii, Soluţia Schopenhauer spune povestea lui Julius Hertzfeld, un apreciat psihoterapeut care descoperă, la vârsta de 60 de ani, că este pe moarte. Conform prognosticului doctorului său, mai are un an de trăit, an în care Julius, de fapt, învață să moară. Forţat să îşi reexamineze viaţa şi munca, acesta se reîntâlneşte cu un fost pacient pe care nu reuşise să-l vindece, dar care, în mod miraculos, susţine că viaţa i s-a transformat după ce a citit filosofia pesimistă a lui Schopenhauer. De aici porneşte povestea celor doi, o poveste despre existenţă şi dialog, despre misterul şi forţa relaţiilor interumane, în care rolurile de doctor şi pacient sunt inversate şi reinventate.

Privind soarele în față

Descriere
O carte profund personală, izvorâtă din confruntarea autorului cu ideea morţii, Privind soarele în faţă ne priveşte pe fiecare dintre noi, punându-ne înaintea acestui subiect tabu, dar de neocolit: propria moarte.Martin Heidegger remarca odată că suntem liberi să devenim noi înşine îndată ce înfruntăm moartea şi anxietatea provocată de ea. Irvin Yalom încearcă să pună acest principiu în practică, propunându-ne o meditaţie optimistă pe tema morţii şi luând ca sprijin exemple din filosofie, literatură, film, conversaţiile cu pacienţii săi, dar şi experienţa personală.Odată confruntaţi cu ideea propriei morţi, scrie Irvin Yalom, suntem inspiraţi să ne rearanjăm priorităţile, să comunicăm mai profund cu cei pe care îi iubim, să ne bucurăm intens de frumuseţea vieţii şi suntem dispuşi să riscăm mai mult pentru a ne simţi împliniţi.Arătându-ne nu cum să înfrângem teama de moarte, ci cum să devenim îndeajuns de înţelepţi pentru a o înţelege şi a o tolera, Irvin Yalom dă naştere unei cărţi indispensabile celor aflaţi în căutarea armoniei în viaţă.

 

Plânsul lui Nietzsche

 

Descriere
Bestsellerul Plânsul lui Nietzsche a fost ecranizat în anul 2007 în regia lui Pinchas Perry, cu Armand Assante şi Ben Cross în rolurile principale.Friedrich Nietzsche, filozof care a marcat Europa modernă, un medic tânăr numit Sigmund Freud, Joseph Breuer, mentorul lui Freud şi unul dintre întemeietorii psihoterapiei, şi fascinanta Lou Andreas-Salomé, muza capricioasă a lui Nietzsche, sunt protagoniştii unui roman îndrăzneţ, împletind adevărul istoric şi ficţiunea în atmosfera Vienei fin de siècle.

 

Minciuni pe canapea

 

Descriere
Îşi poate pierde un psihiatru minţile? Poate fi el păcălit, sedus, manipulat chiar în timpul şedinţelor în care ar trebui să deţină controlul asupra pacienţilor? Da, dacă o femeie dornică de răzbunare hotărăşte să joace rolul de pacientă neajutorată. Plin de revelaţii surprinzătoare, întocmai ca duelul unui psihanalist cu mintea omenească, romanul lui Yalom ne dezvăluie cât de vulnerabili suntem, fără excepţie, în faţa singurătăţii şi nevoii de iubire.

Încrezător în propriile forţe, tânărul psihanalist Ernest Lash nu ia în seamă sfaturile mentorului său, Marshal Streider, ci re-curge, în timpul şedinţelor de terapie, la tehnici experimentale. Însă, în ciuda infa-tuării psihiatrilor, mintea omenească este un teritoriu încă necartografiat şi plin de primejdii: stabilind o relaţie sinceră – crede el – cu o nouă pacientă, Carolyne Leftman, Ernest îşi deschide tainiţele sufletului şi devine vulnerabil, neavând habar că femeia pe care îşi închipuie că o tra-tează doreşte de fapt să-l manipuleze şi să-l distrugă. Prins într-o paradoxală relaţie terapeutică, în care figura autoritară a medicului a cedat tentaţiei confesiunii şi i se supune pacientului dominator, Ernest va descoperi nebănuite adevăruri incomode despre sine şi despre natura umană, ale cărei taine credea că le cunoaşte.

Efemeride

Descriere
În anticipata sa colecţie de povestiri, Efemeride, renumitul psihiatru Irvin D. Yalom descrie lupta pacienţilor săi – şi lupta proprie – de a se împăca cu cele două mari provocări ale existenţei: cum să duci o viaţă bogată în semnificaţii şi cum să te împaci cu finalul inevitabil al acesteia.Efemeride este o lectură amuzantă, abrazivă şi, pe alocuri, şocantă; este o aserţiune incredibil de onestă despre dificultăţile existenţei umane, însă, de asemenea, o celebrare a unora dintre cele mai valoroase elemente ale unei vieţi complete: dragostea, prietenia, familia. Avându-l pe Yalom ca ghid, vom descoperi în această carte nu doar cum să ne facem ziua suportabilă, ci semnificativă şi, de ce nu, fericită.Irvin D. Yalom, este autorul prestigioaselor lucrări de psihoterapie The Theory and Practice of Group Psychotherapy – vândută în peste 700.000 de exemplare –, Existential Psychotherapy şi Inpatient Group Psychotherapy, al cărţilor aflate la graniţa dintre ficţiune şi documentar, Privind soarele în faţa, Darul psihoterapiei, Călăul dragostei şi alte poveşti de psihoterapiei, şi Mama şi sensul vieţii şi prezenta Efemeride, precum şi al romanelor Plânsul lui Nietzsche, Minciuni pe canapea, Problema Spinoza şi Soluţia Schopenhauer.

Darul psihoterapiei

Descriere
Rezultatul a treizeci şi cinci de ani de practică în domeniul psihoterapiei, cartea lui Irvin Yalom este un cadou oferit psihoterapeuţilor şi pacienţilor deopotrivă. Studiile de caz adunate de autor în 85 de capitole perfect şlefuite constituie un adevărat rezervor de sfaturi practice completate de o viziune onestă şi revelatoare asupra provocărilor şi recompenselor profesiei de psihoterapeut.Într-o epocă dominată de “Nu te ataşa de pacienţi” şi “Nu le povesti clienţilor despre viaţa ta”, sfaturile lui Irvin Yalom (“Lasă pacientul să conteze pentru tine”, “Fă vizite la domiciliu” sau “Nu-ţi fie teamă să îţi atingi pacientul”) ne ajută să ne amintim de umanitatea pe care o împărtăşim cu restul lumii.Irvin Yalom, M.D. este autorul prestigioaselor lucrări de psihoterapie The Theory and Practice of Group Psychotherapy – vândută în peste 700.000 de exemplare –, Existential Psychotherapy şi Inpatient Group Psychotherapy, al cărţilor aflate la graniţa dintre ficţiune şi documentar, Călăul dragostei şi alte poveşti de psihoterapie şi Mama şi sensul vieţii, precum şi al romanelor Plânsul lui Nietzsche, Minciuni pe canapea şi Soluţia Schopenhauer.
Irvin Yalom, M.D. este profesor emerit de psihiatrie la Universitatea Stanford. Locuieşte în Palo Alto, California.

Călăul dragostei

Descriere
„În această carte voi spune poveştile a zece pacienţi care au apelat la psihoterapie şi care, pe parcursul acestui demers, s-au luptat cu durerea existenţială. Dar nu acesta a fost motivul pentru care mi-au cerut ajutorul; dimpotrivă, toţi zece sufereau de problemele obişnuite ale vieţii cotidiene: singurătate, dispreţ faţă de sine, impotenţă, migrene, compulsivitate sexuală, obezitate, hipertensiune, tristeţe, o mistuitoare dragoste obsesivă, oscilaţii bruşte ale stării de spirit, deprimare. Şi totuşi, cumva (un «cumva» care se dezvăluie altfel în fiecare poveste), psihoterapia a scos la iveală rădăcini adânci ale acestor probleme cât se poate de prozaice — rădăcini care se întind departe, până la esenţa existenţei.
«Vreau! Vreau!» se aude mai tot timpul în cursul acestor istorisiri.
O pacientă a strigat: «O vreau înapoi pe scumpa mea fetiţă moartă!», în timp ce îşi neglija cei doi băieţi rămaşi în viaţă. Un alt pacient insista: «Îmi doresc să le regulez pe toate femeile care-mi ies în cale!», pe măsură ce cancerul limfatic de care suferea îi invada pe rând cele mai tainice cotloane ale trupului. Iar un altul implora: «Vreau nişte părinţi şi o copilărie de care n-am avut parte niciodată!», agonizând asupra a trei scrisori pe care nu se putea hotărî să le deschidă. Iar o alta a declarat: «Vreau să fiu veşnic tânără», căci ea, o femeie în vârstă, nu se putea desprinde din dragostea devoratoare pe care i-o purta unui bărbat cu treizeci şi cinci de ani mai tânăr decât ea.”
Irvin D. YalomIrvin D. Yalom este unul dintre cei mai cunoscuţi psihoterapeuţi contemporani. Cele mai importante lucrări teoretice le-a dedicat psihoterapiei de grup şi psihoterapiei existenţiale. Profesor de psihiatrie la Stanford University, Yalom a primit în anul 2000 Premiul Oscar Pfister din partea Asociaţiei Americane a Psihiatrilor.

Cu fiecare zi mai aproape

Descriere
Cunoscutul psihoterapeut şi scriitor Irvin D. Yalom îşi surprinde din nou numeroşii cititori printr-o carte în care ambii participanţi la o psihoterapie îşi comunică gândurile şi sentimentele. Ginny Elkin, o tânără talentată dar chinuită de suferinţa psihică, intră într-o terapie cu Yalom, după ce fusese diagnosticată psihiatric ca „schizoidă” şi încercase mai multe variante de tratament. Ca parte a colaborării lor, cei doi decid să ţină fiecare un jurnal al interacţiunii. Cartea de faţă reproduce fidel aceste jurnale.Irvin D. Yalom este unul dintre cei mai cunoscuţi psihoterapeuţi contemporani. Cele mai importante lucrări teoretice le-a dedicat psihoterapiei de grup şi psihoterapiei existenţiale. Profesor de psihiatrie la Stanford University, Yalom a primit în anul 2000 Premiul Oscar Pfister din partea Asociaţiei Americane a Psihiatrilor.

Ține-mă strâns în brațe

Descriere
„Descifrarea mecanismelor iubirii, în prima parte a cărții, pornind de la dezvoltarea relațiilor de atașament și a strategiilor corelate specifice, reprezintă primul aport major al volumului de față. Recadrată prin prisma teoriei atașamentului, orice acțiune pe care un partener o întreprinde capătă sens și ne vorbește despre tentativele neobosite pe care noi, ca ființe sociale, le putem face pentru a ne putea reconecta emoțional cu persoanele semnificative. Nevoile universale de bază sunt cele care dictează rîspunsurile emoționale primare, ori ceea ce fundamentează Susan Johnson prin abordarea sa terapeutică, și implicit prin acest5 volum, este tocmai o hartă a pașilor pe care partenerii să-i urmeze pentru a redescoperi drumul unul spre celălalt.” – Dr. Simona Herb, terapeut, supervizor și formator în formare – terapia centrată pe emoții, autoare a prefeței ediției în limba română.În acest moment, metoda EFT – Emotionally Focused Couple Therapy (Terapia de Cuplu Concentrată pe Emoții) este folosită de diverse cupluri din diferite culturi ale lumii, în practică privată, centre universitare și clinici medicale.

 

Cartea tibetană a vieții și a morții

Descriere
„In aceasta carte de actualitate (Cartea tibetana a vietii si a mortii), Sogyal Rinpoche se concentreaza asupra felului cum trebuie inteleasa adevarata semnificatie a vietii, cum sa acceptam moartea si cum sa-i ajutam pe muribunzi si pe cei morti. Moartea este o parte naturala a vietii cu care toti va trebui sa ne confruntam, mai devreme sau mai tarziu. Dupa parerea mea, exista doua moduri in care o putem aborda cat timp suntem in viata. Putem opta fie s-o ignoram, fie sa infruntam perspectiva propriei noastre morti si, reflectand limpede asupra ei, sa incercam sa reducem la minimum suferinta pe care o poate aduce. Totusi, in niciunul din aceste moduri nu o vom invinge. Ca budist, eu consider moartea un proces normal, o realitate de care sunt constient ca va aparea atat timp cat raman in existenta aceasta mundana. Stiind ca nu pot sa scap, nu vad niciun rost sa-mi fac griji in aceasta privinta. Tind sa ma gandesc la moarte ca la schimbarea unor haine invechite si uzate, mai degraba ca la un sfarsit irevocabil.

Emoții vindecătoare

Descriere
Oare mintea ne poate vindeca trupul? Cum sunt interconectate creierul, sistemul imunitar şi emoţiile? Care sunt emoţiile asociate cu starea de bine? Cum anume funcţionează înţelegerea, ca funcţie a minţii, în context medical? Există oare o fundamentare biologică a eticii? Cum ne poate ajuta ideea de moarte să înţelegem natura minţii?Acestea sunt întrebările la care un grup de oameni de ştiinţă cunoscuţi, împreună cu Dalai Lama, au încercat să răspundă în cadrul unor întâl-niri ce au avut loc la Dharamsala, India.Emoţii vindecătoare este o carte neobişnuită pentru că explorează o „interdependenţă” de un tip aparte, ce constituie însăşi esenţa vieţii: minte, corp, spirit. Întrebările, răspunsurile, comentariile care au constituit acest dialog intens reuşesc să ne lărgească viziunea asupra lumii, explorând conexiuni între aspecte legate de fiinţa umană pe care nu le credeam posibile.

 

Oscar și tanti Roz

Descriere
Cel mai citit roman al lui Eric-Emmanuel Schmitt, adaptat de autor atât pentru scenă, cât şi pentru marele ecran.

Oscar are zece ani şi trăieşte într-un spital. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în faţă, băiatul, bolnav de leucemie, ştie că va muri, iar războiul lui împotriva tuturor izbucneşte inocent, pătimaş şi deznădăjduit. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit poveşti moderne, adevărate lecţii de viaţă, în care nici binele, nici răul nu sunt absolute şi nimic nu e aşa cum pare la prima vedere. Ea îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca şi cum ar fi zece ani şi-l învaţă să-i scrie epistole lui Dumnezeu ca să se simtă mai puţin singur. Cu Tanti Roz pe post de ghid într-o viaţă trăită fast-forward, Oscar parcurge, printre râsete şi lacrimi, itinerarul emoţionant al tuturor vârstelor şi experienţelor umane îmbogăţite de imaginaţia lui, care umple spaţiile albe şi îmbracă realitatea în veşmântul miracolului. Astfel, băiatul ajunge să-şi trăiască adolescenţa alături de prieteni, să se îndrăgostească la tinereţe, să se căsătorească la maturitate cu prima iubire, să o piardă şi, în cele din urmă, să regăsească dragostea la apusul unei vieţi ca o lumânare care arde la ambele capete.

 

Povești de seară pentru fete rebele

Descriere
A fost odata… o printesa? Ei bine, nu! A fost odata o fetita care voia sa ajunga pe Marte. A fost o alta care a devenit cea mai buna tenismena din lume, dar si o alta matematician si filosof. De la Elisabeta I la Malala Yousafzai, de la Amelia Earhart la Frida Kahlo, de la Marie Curie la Coco Chanel, 100 de femei extraordinare sunt portretizate in aceasta carte de catre 60 de ilustratoare din toata lumea. Regine, inventatoare, pictorite, scriitoare, partizane, femei astronaut sau prim-ministru… modele de curaj, de perseverenta si de generozitate pentru toti aceia care vor sa-si implineasca visurile. 

Atlasul frumuseții

Descriere
Mihaela Noroc a călătorit în peste 50 de țări, fotografiind femei din toate mediile sociale. Demersul tinerei românce a devenit faimos în întreaga lume și s-a transformat într-o carte de succes publicată în mai multe limbi.

Această colecție impresionantă de portrete și povești e o pledoarie pentru demnitate, diversitate, autenticitate și mai ales pentru puterea de a accepta și descoperi frumusețea din noi și din ceilalți.
„În carte sunt multe imagini și povești care n-au apărut niciodată online. Atlasul Frumuseții. Femeile lumii în 500 de portrete nu e varianta tipărită a paginii de facebook, ci mult mai mult decât atât. Sunt bucuroasă că ediția românească publicată de Humanitas nu va fi o simplă traducere a celei din limba engleză. Am adăugat câteva imagini noi, am lucrat la texte, am creat o nouă copertă și sper că albumul va avea la fel de mult succes acasă, pe cât a avut și peste hotare.“ (Mihaela Noroc)

Cărți în limba engleză

 

Lectură plăcută!

Nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Ancuța

%d blogeri au apreciat: