Arta este un mod prin care ne exprimăm, prin care ne arătăm emoții, care surprinde poate cele mai intime și profunde trăiri ale persoanei care a creat-o.
Cu siguranță, cel mai mult m-am apropiat de artă în anul în care am călătorit. Probabil atunci am devenit curioasă, atentă, fascinată de cum arta poate să definească, dar și să unească culturi, de cum oamenii au găsit din cele mai vechi timpuri moduri prin care să se exprime prin intermediul ei.
În următoarele 5 săptămâni, Timișoara va fi îmbogățită de expoziții de artă contemporană. Evenimentul cultural este organizat de Fundația Art Encounters și poartă denumirea de Bienala Art Encounters, aflată la cea de-a treia ediție.
Înființată în 2015, scopul fundației este de a crea un cadru în care arta contemporană să fie apreciată și dezvoltată. Anul acesta au avut loc mai multe astfel de activități în urbea timișoareană:
- Dialogurile bienalei, în colaborare cu Facultatea de Artă și Design și cu Facultatea de Arhitectură.
- Ateliere susținute cu scopul de a oferi o introducere participanţilor în domeniul producţiei, cercetării și experimentării artistice.
- Serile Ambasada care au avut loc lunar și unde participanții s-au putut cunoaște și și-au oferit suport reciproc.
- Lecturile colective
- Program de voluntariat menit să ofere studenților și tinerilor absolvenți oportunitatea de a de a învăţa și de a face parte din procesul complex al acestei Bienale.
- Proiecții de film
Pentru Bienala de anul acesta și-au pregătit lucrările 60 de artiști de pe întreaga planetă despre care puteți citi mai multe aici.
O particularitate a Bienalei, care mie îmi place tare mult, este că lucrările de artă vor fi expuse în diferite puncte ale orașului, oferindu-ne astfel oportunitatea de a vizita și explora orașul nostru, dar și împrejurimile. Îmi place să spun că e un fel de artă în mișcare, chiar dacă noi suntem cei care ne mișcăm pentru a o vedea. Trecem adesea pe lângă unele clădiri, dar probabil în multe dintre ele nu am intrat niciodată, chiar dacă sunt deschise vizitei publicului.
Locațiile de anul acesta vor fi: Bastionul Maria Theresia, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Casa Tineretului, Fundaţia Art Encounters (Casa ISHO), Biblioteca Central Universitară „E. Todoran”, Universitatea de Vest Timișoara, Galeria Helios, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timișoara, Muzeul Consumatorului Comunist, Muzeul Textilelor, Băiţa, Muzeul Presei „Sever Bocu” Jimbolia, OptiLux, City Business Centre, Shopping City, Facultatea de Arte și Design, Librăria La Două Bufniţe, Ambasada, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Gara de Nord, Parcul Botanic, Parcul Sudului, Str. Mărășești cu Eugeniu de Savoya, Castelul Huniade, Aleea de lângă Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Str. Augustin Pacha, Panouri de afișaj, Administraţia Domeniului Public (ADP), TP (TypoPassage), Info Point Timișoara 2021.
După cum puteți vedea, orașul (și nu numai) va fi împânzit, înfrumusețat și însuflețit de artă contemporană.
Weekendul de deschidere începe mâine și puteți găsi aici întreg programul sau pe pagina de Facebook, Art Encounters.
Cu drag,
Ancuța
Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.
Locați foto copertă articol: Galerie de Artă din Hanoi, Vietnam
Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/
Articole similare:
- Melania Medeleanu vine la Timișoara pentru susținerea cursului de Public Speaking
- Webstock, 2 ani de blogging și alte noutăți faine
- Healthy Planet Expo, pentru un stil de viață sănătos
- Conferința SOLWorld CEE are loc în premieră la Timișoara
- Ghid pentru părinți speciali, o inițiativă binevenită în Timișoara
Lasă un răspuns