Soluții simple la dificultăți complexe

Deseori mă întreb dacă se mai poate face mult marketing pe ideea de „traumă”, anxietăți ale oamenilor și încercarea de a ne convinge că e ceva în neregulă cu noi toți.

Mi-e teamă un pic pentru unde va ajunge și pentru cum va fi percepută profesia noastră în câțiva ani. Mă refer, desigur, la cea de psihoterapeut care azi însumează ca formare și ani de studii cel puțin atât cât durează și pregătirea unui medic.

Îmi e teamă pentru că tot mai mult văd în jurul meu cât le este de dificil oamenilor să facă diferența între un influencer, un guru auto-declarat în sănătate emoțională și un psihoterapeut cu ani de formare și de experiență.

Am mai spus-o în multe rânduri: știu că atunci când doare vrem să treacă cât mai repede și ne dorim să credem că prin acele soluții simple promise (la sume exorbitante, de multe ori), o să treacă.

Nu există soluție magică care să poată înlocui un proces de lucru la propria persoană. Un proces de restructurare a personalității, cum mai este numit în termeni psihologi.

Vei găsi inspirație, conștientizări și poate chiar unele răspunsuri în multe dintre căutările tale, dar întâlnirea cu tine într-un proces de psihoterapie, susținut, consecvent, lucrat activ și conștient, nu se compară cu nimic altceva.

Personal, sunt recunoscătoare pentru că azi avem acces la o astfel de resursă, la psihoterapie. Care da, știu, are și ea grădina ei, specialiștii ei cu plusuri și cu minusuri, incompatibilități client – terapeut etc. Dar e acolo și chiar vă încurajez să vă documentați și să cereți recomandări din surse sigure atunci când vă încredințați psihicul și sufletul.

E foarte bine că azi putem comunica, putem avea păreri, acces la cărți și la informație, dar e o diferență între un mesaj bine transmis de către o persoană cu mulți urmăritori și cu o strategie de marketing bine pusă la punct și un specialist care zi de zi stă cu greul clientului și încearcă să îl ghideze prin cele mai întunecate mine ale vieții sale.

Nu există soluții simple, că de existau, nu făceam nici noi 10-12 ani de studii și formări.

Vă doresc să vă găsiți ghizi buni și bine pregătiți care să vă însoțească cu implicare în drumul spre voi!

Psih. Ancuța Coman-Boldișteanu

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*