Din păcate, deși discutăm despre asta, continuăm să o facem. Deși povestim despre cât de greu ne este azi pentru că emoții precum tristețea, furia și teama ne-au fost înfrânate și nu am avut ocazia să ni le arătăm, pentru că erau „emoții rele”, încă facem asta. O facem chiar la o scară mai mare, pentru că suntem ajutați de mediile online și de cursurile care promit o viață pozitivă și fericire la minut. Suntem căutători ai plăcerii, ne dorim să fie bine, să fim bine, însă pe tot acest parcurs uităm să ne dăm voie să trăim autentic. A trăi autentic înseamnă a accepta felul în care te simți, a fi conștient, a-ți dat voie să fii în acel moment așa cum ești tu atunci, fără să te prefaci că ești bine când pe dinăuntru doare.
Adevărul este că acea ideea conform căreia dacă zâmbești creierul va crede că ești bine și vei fi cu adevărat nu face decât să te îndepărteze de tine și să astupi cu o pătură un vulcan care clocotește în interior. Cu cât te prefaci că nu îl vezi, cu atât durerea, furia și teama se vor adânci. Nu e ușor să te uiți acolo unde doare, unde e panică și frustrare, dar este o variantă sănătoasă de vindecare.
Este absolut în regulă să te simți frustrat, trist, furios și să arăți asta, păstrând respect pentru cei din jur, adică fără să le trântești ceva în cap, chiar dacă asta ți-ai dori uneori. Emoțiile sunt ale tale și de multe ori cel din fața ta nu face decât să apese un buton care e acolo vechi și de demult, pe care nu el l-a creat. E important să vezi ce anume are un ecou în tine și de ce, pentru că două persoane în aceeași situație pot găsi același lucru ca fiind frustrant sau amuzant. Depinde ce oglindește în interior.
A avea aceste emoții nu înseamnă că ești o persoană negativă, înseamnă că ești om. Dacă un singur om simte ceva pe acest pământ, înseamnă că acea stare este omenească.
Pentru cei din jur este dureros să ne vadă triști și de aceea încearcă să ne scoată de acolo, însă afișând un zâmbet fals nu înseamnă că e sănătos pentru noi. Am auzit chiar expresii de genul „nu ai voie să te simți așa. Ieși de acolo!”, ceea ce mi se pare agresiv de-a dreptul. Ai voie să te simți așa cum te simți și când crezi că acea stare se adâncește este important să ceri ajutorul.
Injecția forțată cu pozitivism atunci când doare nu vindecă, ci aș spune chiar că e nocivă și nesănătoasă.
Din păcate, de multe ori, în spatele zâmbetelor forțate se ascund depresii și dureri.
Să fii autentic fericit este extraordinar, să te simți bine cu tine este eliberator, însă la fel ca și celelalte stări, și cea de bine mai vine și mai pleacă. Important este ca știi să faci diferența între o stare de tristețe firească și una în care te adâncești. Poate pentru că este atât de mult încurajată ideea de a fi fericit am cunoscut și persoane care aveau stări firești de tristețe, dar erau speriate să nu aibă depresie.
E mai important să fii tu bine cu tine decât să dai bine în fața oamenilor care te forțează să te simți altfel decât te simți.
Ce poți face la rândul tău este să fii acolo pentru cei care au nevoie, să le fii alături, indiferent de cum se simt și să îi îndrepți spre un ajutor specializat dacă vezi că se pierd în unele stări, chiar și atunci când acele stări par de euforie continuă. Uneori poate fi vorba de o mare deconectare de la sine, mai ales când, de exemplu, persoana a pierdut recent pe cineva, dar vorbește despre asta cu detașare sau chiar face glume pe seama pierderii.
În încheiere vă las cu un filmuleț al lui Brené Brown despre empatie:
Psihoterapeut Ancuța Coman
Tel.: 0733 022 962
Email: ancuta.f.coman@gmail.com
Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.
Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/
Lasă un răspuns