Cărțile lunii ianuarie

În luna ianuarie m-am delectat cu cinci cărți despre care aș vrea să vă povestesc astăzi. De cele mai multe ori reușesc să citesc seara sau în pauzele de la cabinet și cred că e prima luna din ultimul an când fără să îmi propun am reușit să citesc atâtea cărți într-o lună și toate să îmi placă în diferite feluri.

Creierul, povestea noastră de David Eagleman

Mi-am început anul cu o carte fascinantă pe care cred că fiecare dintre noi ar trebui să o citească. Lucrul în cabinet cu EMDR mi-a deschis un mare apetit pentru subiecte legate de creier și despre modul în care funcționează, care este unul fascinant, apropos. Și încă nu e deslușit în totalitate.

Cartea este scrisă într-un limbaj accesibil și explică diferitele funcții ale creierului nostru, moduri de adaptare, neuroplasticitate, modul în care relațiile noastre au un impact asupra creierului, cum se formează amintirile și cum ne pot influența ele în alegerile ulterioare, cum se formează voința etc. Din punctul meu de vedere este o musai carte de citit.

Eu mi-am propus să o recitesc cât de curând sau măcar să o răsfoiesc o dată la ceva timp.

Doamna Pylinska și secretul lui Chopin de Eric-Emmanuel Schmitt

Timid vă spun că anul acesta am început primele lecții de pian din viața mea, așa că atunci când am citit titlul cărții, care mi-a picat în mână cu o zi înainte de prima lecție, am zis că e musai să o citesc. Cartea este despre călătoria lui Eric- Emmanuel Schmitt în lumea pianului. Cred că pot să mă încadrez deja la motto-ul Niciun an fără o carte citită de Schmitt. 🙂

Femeia de la fereastră de A.J. Finn

Am adorat această carte. A fost nevoie să o deschid de 3 ori pentru a finaliza cele peste 500 de pagini. Cartea se citește ușor și vă recomand să o începeți într-o zi în care aveți timp de citit pentru că va fi foarte greu să o lăsați din mână. V-aș spune mai multe, dar aș vrea să rămână elementul de surpriză, căci credeți-mă, veți avea multe suprize citind-o.

Omul care își confunda soția cu o pălărie de Oliver Sacks

Așa cum scriam și pe pagina de Facebook, deși, aparent, multe simptome pot duce la ideea unei anumite tulburări, în cartea de față este descris cum poate o mică diferență să schimbe diagnosticul și respectiv, întreaga viață a unei persoane.
Încă o dată, mi se confirmă cât de fascinant este creierul nostru și cât este de important să privim printr-o lentilă nouă și curată fiecare poveste de viață care ne este împărtășită. Abordarea este una în detaliu a fiecărui caz, iar autorul explică procesul prin ajunge la diagnostic și cum de foarte multe ori, prin creativitate și lucrând alături de pacient reușește să găsească soluții pentru ca o altă parte a creierului să preia unele funcții afectate. Din nou spun, creierul uman este absolut fascinant.

Relațiile adolescenților din România și ce spun ele despre noi de Silvia Guță și Andreea Găzdaru

Materialul realizat de cei de la Fundația Friends for Friends cu susținerea Avon România este prezentat sub forma unei broșuri, deloc de subestimat întrucat informațiile sunt complexe și utile.
Mă bucur de fiecare dată când pot să citesc studii care sunt făcute în România.
Este o carte pe care o recomand tuturor celor care intră în contact cu adolescenți. În continuare consider că au nevoie de noi, să mergem în lumea lor și să o înțelegem așa cum e azi, nu cum ne-am dori noi să fie sau cum a fost. Doar așa putem realmente să le fim alături. Cartea am achiziționat-o de la La Două Bufnițe, la recomandarea Ralucăi Selejan.

Sper să vă inspire recomandările. Aștept și eu să îmi scrieți despre ce mai citiți în această perioadă.

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: