Cum ne putem proteja de căpușe și ce este de făcut în cazul unei mușcături

Nu aș fi crezut că o să scriu pe blog despre căpușe, dar din diferite motive m-am hotărât să fac asta. Numărul lor este în creștere și conștientizezi pericolul abia atunci când îl ai în fața ochilor, așa că aștern aici experiența noastră cu ele și ce am aflat despre despre prevenție și intervenție.

Anul trecut cam pe vremea aceasta eram în Franța, făceam o drumeție în munții Pirinei. Cristi a primit un telefon și se tot plimba dintr-o parte în alta vorbind, știți voi, cum mai facem când avem telefonul la ureche. La un moment dat se oprește, spune la telefon că revine el și mă anunță că bocancii lui sunt plini de căpușe. Nu cred, zic eu, dar când m-am apropiat, așa era. M-am uitat la mine pe bocanci, la fel. Le-am îndepărtat cu niște bețe și am început să ne inspectăm cât de cât la fața locului. Mie tot nu îmi venea să cred că erau căpușe, mă gândeam eu că sunt mai leneșe și mai mari, nu așa micuțe și active. Am intrat pe Internet și ei bine, erau căpușe. Ne-am întors la camping și i-am zis celui de acolo despre ce s-a întâmplat, iar el cu un aer extrem de relaxat ne zice Aaaa, nu știați? E plin de căpușe pe aici. Mulțumim pentru informația tardivă! Ne-am inspectat din nou, am pus toate hainele la spălat și am intrat la duș. Am făcut toate astea instinctiv, dar recent am aflat că printre alte măsuri, e bine ce am făcut.

Norocul nostru a fost că eu aveam pantaloni lungi, iar Cristi avea șosete lungi, așa că au întârziat puțin până să ajungă la piele și le-am văzut între timp.

Ieri am fost la un curs de prim ajutor pentru sugari și copii despre care voi scrie zilele acestea. Ce vreau să menționez aici este că am aflat alte câteva informații noi despre ele.

Nu e de speriat sau de panicat și nici de evitat mersul la iarbă verde, ci este important de prevenit, în primul rând.

Iată aici câteva idei de prevenție:

  • în primul rând, este important să le recunoașteți; cel mai simplu este să intrați pe Internet și să le vedeți. De asemenea, e bine de știut că mușcăturile lor nu provoacă durere, motiv pentru care sunt și greu de observat la timp.
  • mereu folosiți șosete lungi, chiar și până la genunchi sau pantaloni lungi, atunci când mergeți într-o drumeție sau la iarbă verde.
  • cumpărați de la farmacie soluție pentru corp împotriva căpușelor și aplicați-o pe piele așa cum scrie în instrucțiuni.
  • evitați pe cât de mult posibil sandalele sau mersul prin iarbă cu picioarele goale.
Foto: Google Images

Ce să faci după ce ai fost în zone cu risc:

  •  roagă partenerul sau un membru al familiei să îți examineze corpul, inclusiv pielea scalpului care e un loc preferat de ele și locul dintre degete de la mâini și de la picioare. La fel trebuie făcut și cu animalele de companie și copiii.
  • pune hainele la spălat imediat ce ai ajuns acasă, de preferat la o temperatură ridicată.
  • fă duș imediat ce ai ajuns; un duș în termen de două ore, în caz de mușcătură, reduce semnificativ riscul bolii Lyme, cauzată de mușcătura de căpușă. De asemenea, e mult mai ușor să le simți atunci când faci duș.
  • dacă vezi o căpușă care a intrat deja în piele nu o îndepărta cu mâna, ci cu penseta. Cel mai bine este să ai una specială pentru a le extrage, care să găsește la orice pet shop. Am aflat asta ieri la curs. După ce ați prins căpușa, răsuciți penseta (nu contează direcția) pentru a o extrage. Arată așa:

Ce am mai aflat ieri la curs:

  • la noi în țară, zonele cu cel mai mare risc sunt în Sibiu, Sălaj și Alba.
  • un risc mare de mușcătură de căpusă îl reprezintă grădinile zoologice.
  • căpușele de pe căprioare sunt cele care transmit îndeosebi boala Lyme, dar nu numai.

Nu toate căpușele transmit boala Lyme, dar repet, prevenția este cea mai bună, iar prin prevenție nu înseamnă să stăm închiși în casă sau să nu ieșim din oraș. 🙂

Se pare că o altă metodă de a extrage căpușa sau mai bine spus, de a o face să iasă singură este prin folosirea uleiului de mentă. Puteți viziona aici un filmuleț despre cum se face.

Noi am mers foarte des în drumeții în ultimul an și am campat mai mult ca oricând, iar aceea a fost singura experiență cu ele.

Cele descrise mai sus sunt simplu de reținut și de făcut. Evident, în caz de mușcătură consultați medicul cât mai repede. Dacă nu știți cum să o extrageți, cel mai bine este să vă prezentați de urgență la un specialist sau la un spital. Cu cât stă mai puțin atașată de corpul nostru, cu atât scade riscul transmiterii bolilor.

Pentru acest articol m-am inspirat din informațiile de la cursul de ieri și din acest video.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și astfel să răspândim informația.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto copertă: Unsplash, Luis Ángel Cardoza Rojas

Articole similare:

2 comentarii publicate

  1. Noi avem si un extractor de venin/salivă cu capeți adaptori de diferite mărimi ce folosim și la căpușe. E bine să ai mereu și asta în trusa de prim ajutor.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Turism de weekend. Unde să mergi aproape de Timișoara (I) - Apples and Gasoline

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*