Ghid pentru părinți speciali, o inițiativă binevenită în Timișoara

În ultima zi a lunii martie am fost moderator la conferința de lansare a ghidului pentru părinți speciali. Inițiativa aparține Asociației Copii și Zâne și a fost dezvoltată și susținută în cadrul Timotion de anul trecut, cărora le mulțumim foarte mult.

În urma unor întâlniri gratuite cu părinții unde s-au dezbătut subiectele care ulterior au fost cuprinse în ghid ne-am dorit să organizăm o conferință unde să invităm specialiști din domeniu care să ofere idei, variante și soluții pentru părinții copiilor speciali.

Poate cel mai important mesaj al ghidului este intervenția timpurie. Să faci o schimbare la timpul ei poate face mari diferențe în creșterea și evoluția unui copil diagnosticat cu o întârziere în dezvoltare. Fie că este vorba de limbaj, comportament, interacțiune cu ceilalți sau orice altceva, important este să se înceapă din timp. Insist și eu în acest articol pe intervenția timpurie, întrucât știu care îi sunt beneficiile.

Scopul ghidului este acela de a ajuta părinții după primirea unui diagnostic pentru copilul lor, mai exact îi informează despre care sunt variantele din Timișoara, unde și cui să se adreseze.

În cadrul conferinței, dorința noastră a fost să aducem în fața părinților specialiști și soluții din mai multe arii. Ne-am dorit să oferim o paletă largă de instrumente terapeutice pe care părinții le pot folosi în intervenția pentru copilul lor. Aceste tehnici nu sunt rețete și nu funcționează la fel pentru toți copiii, dar încercându-le și activând mai multe puncte, rezultatele pot veni din mai multe direcții, fiind o diversificare de multe ori binevenită pentru copii.


O să redau pe scurt, câteva dintre instrumentele prezentate.

Alexandra Pascariu ne-a povestit despre ABA, de la mituri până la beneficii, ce reprezintă ea și cum se aplică în lucrul cu copiii. Cu ABA am lucrat și eu acum câțiva ani și este o formă de intervenție pe care o puteți folosi și în cazul copiilor tipici cu diferite dificultăți în comportament.

Dana Istrate de la Asociația Învățăm cu pictograme ne-a prezentat programul ARASAAC care îi ajută pe copii să învețe despre ei și despre tot ce îi înconjoară prin secvențe de imagini, pe pași mici. Programul este ușor de folosit și Dana mai mult ca sigur vă poate oferi suportul ei. Foarte pe scurt, părintele și/sau terapeutul alege ce vrea să îl învețe pe copil, scrie un cuvânt sau o frază, iar programul generează prin intermediul imaginilor, secvențele pentru copil.

Ioana Vârtosu ne-a descris programul Tomatis care poate fi un real ajutor, atât pentru copiii cu întârziere în dezvoltare, cât și pentru cei cu dificultăți locomotorii.

Silvia Popescu de la Psihiatrie Pediatrică PsihoTerapie Timiș a enumerat pașii pe care părinții îi parcurg până la primirea diagnosticului, precum și primele semne ale întârzierii în dezvoltare.

Danci Anca-Menina de la Fundatia de Abilitare Speranta Timisoara ne-a povestit despre ei, despre centrul lor de intervenție timpurie unde copiii între 0 și 4 ani pot beneficia de servicii de terapie pentru un bun început în dezvoltare.

Oana Dău-Gașpar ne-a vorbit despre terapia sistemică de familie, despre beneficiile ei, despre ce se află de multe ori în spatele unor cuvinte aparent spuse la întâmplare sau în spatele unor acțiuni aparent nemotivate. A fost o prezentare care cu siguranță a trezit ceva în fiecare dintre noi.

Erika Weisz de la Horsemotion Ianova ne-a povestit despre conexiunea care există între copii și cai și cum aceștia din urmă îi pot ajuta pe copii să interacționeze și să se bucure de o prietenie specială și cum aceasta oferă rezultate pentru recuperarea copilului.

Cred că fiecare dintre noi a plecat acasă cu multe informații și idei utile.

M-aș fi bucurat să văd mai mulți părinți și specialiști în sală, însă pentru cei care nu ați reușit să ajungeți, ghidul poate fi găsit direct la centrul Copii și Zâne sau în cabinetele specialiștilor și medicilor în domeniu din Timișoara. Desigur, cel mai la îndemână este să îl accesați aici.

Orice vi se pare că este în neregulă cu propriul copil, mergeți și discutați cu medici sau specialiști. Din păcate, cei apropiați au de multe ori sfaturi de liniștire și exemple despre un copil care s-a purtat la fel și acum e om în toată firea și nu are nimic. Voi în calitate de părinți simțiți și știți cel mai bine atunci când copilul vostru are ceva. Alegeți să vedeți și să acționați.

Închei prin a menționa scopul acestui ghid, și anume să ajute părinții să își ajute copiii.

Pentru realizarea acestui proiect ne-au fost alături Timotion, Alergotură, Fundația Comunitară Timișoara, MGI Coutier, Urban Cat, Universitatea Tibiscus, Tipografia Trinom, Revista Altfel, Tucano, Cofetăria Codrina, Agenția de Print, precum și colaboratori și persoane fizice.

Vă mulțumim tare mult și ne vedem în 22 aprilie la Timotion.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

 

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*