De ce îmi este greu să primesc un compliment?

Dificultatea de a primi complimente este des întâlnită, indiferent de aspectul fizic, vârsta, statut social, gen, nivel de educație etc.

Ce înseamnă să primești un compliment?

Doar a fi rostit de cineva și tu a-l auzi, nu înseamnă a-l primi.

A primi un compliment înseamnă a-l crede, a lăsa acea informație să pătrundă în interiorul tău, să te simți mândru/ă pentru ceea ce ai reușit să faci, pentru gusturile tale, pentru felul în care te-ai îngrijit pentru a fi așa cum ești.

Așadar, a primi un compliment nu înseamnă doar a-l auzi, ci a-l interioriza, a ți-l asuma. Iar dacă vorbim despre asumare, atunci vorbim deja despre sinele adultului. Atunci când un adult primește un compliment și se fâstâcește, se rușinează, ei bine, de fapt cine primește complimentul este acea parte de copil interior care se simte văzut și care nu e obișnuit să fie văzut în moduri care să îl facă să se simtă bine gratuit, în mod dezinteresat.

Iată câteva dintre des întâlnitele motive pentru dificultatea de a primi complimente:

  • neobișnuința de a fi văzut/ă, apreciat/ă de către ceilalți într-un mod apreciativ
  • lipsa de încredere în ceilalți: dacă îmi spune asta, sigur pretinde ceva.
  • ceilalți reușesc să vadă părți din tine pe care încă nu le cunoști sau dimpotrivă, pe care tu le desconsideri. În absența unei prioritizări de sine, adesea tindem să uităm că înainte de orice, avem nevoie ca să ne cunoaștem pe noi înșine.

Atunci când copilul nu a primit atenție, complimente, grijă, afecțiune fără să fie nevoit să facă ceva pentru asta, ajuns adult găsește dificil să facă față laudelor, chiar și atunci când, rațional, știe că le merită.

Atunci când primești un compliment și te întrebi „Oare ce a vrut să spună prin asta?” sau începi să te justifici, „Ah, am găsit-o la reducere”, atunci când roșești și te fâstâcești, întreabă-te „Oare ce face greu pentru mine să primesc aceste gânduri bune?”/ „Cum e pentru mine să mă văd ca fiind o persoană valoroasă?”.

De ce e important să cunoști aceste lucruri?

Deoarece: 

  • a fi complimentat înseamnă a fi văzut și avem nevoie de asta la orice vârstă
  • complimentele cresc stima de sine și ne fac să ne simțim valoroși
  • complimentele înseamnă apreciere și din nou, avem nevoie de ea la orice vârstă
  • complimentele ne ajută să ne vedem pe noi din alte unghiuri și să ne re (descoperim)

Vorbele de admirație transmise cu autenticitate se simt și merităm să le primim.

Avem nevoie de o societate în care să ne vedem mai mult pe noi.

Cu drag,

Ancuța

Articole similare:

1 comentariu publicat

  1. Cel putin pentru mine, ar mai fi un motiv. Daca familia de origine e cea care imi aduce cel mai adesea critici pe partea de aspect fizic, etc. atunci cand se intampla sa primesc un compliment din partea lor, prefer sa il anulez pe loc, in mintea mea. Probabil asa ma protejez, si nu dau putere nici criticilor care au venit tot de la ei. Ce pot sa spun e ca in timp am invatat foarte fain cum sa ma bucur de complimentele care vin de la oamenii in care am incredere, sau cu care pur si simplu ma simt bine si cu care pot sa fiu eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: