Fluturii sunt liberi

Fluturii sunt liberi. Ce titlu și ce metaforă frumoasă pe care așa fain o putem folosi atunci când vine vorba de interacțiunea părinți-copii.

Se și spune, să le dăm copiilor aripi să zboare și rădăcini să se întoarcă.

Adesea, din dorința de a-i proteja, de a ști că sunt în siguranță, încercăm să îi ținem cât mai aproape, să le dăm cât mai multe sfaturi despre viață, să îi ocrotim cât de mult putem. Parcă am vrea o garanție că nimic nu o să li se întâmple, că vor putea trece prin viață cât mai feriți de pericole, de durere, de suferință.

Și cu toate acestea, fluturii sunt liberi. 🙂

De multe ori, ascultând nevoia noastră care vine din teamă, uităm de nevoile lor, iar prima și cea mai importantă atunci când vine vorba de creștere este explorarea.

Să le dăm voie copiilor să exploreze lumea, să o cunoască, să se împotmolească și să știe că pot reveni oricând spre noi, că acolo e baza lor de siguranță, că orice s-ar întâmpla nu vor fi certați, ci vor fi primiți și ghidați.

Doar explorând pot învăța despre lume, pot crește cu adevărat prin depășirea de obstacole, de momente dificile. Cu toții avem nevoie de asta, la orice vârstă, pentru a ne dezvolta și pentru a ajunge să ne dăm seama ce ne dorim, ce place, ce nu ne place, ce vrem noi, de fapt.

Fiecare copil are nevoia aceasta, de spațiul lui, de timpul lui, de pasiunile lui.

Fiecare copil, chiar și copiii cu dizabilități. Fiecare copil, mai ales atunci când devine adolescent și mai ales adult, atunci când simte fluturii primei iubiri și entuziasmul care însoțește o experiență nouă.

Titlul acestui articol nu-mi aparține, ci este denumirea spectacolului „Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, regia Ana Maria Ursu, primul spectacol de teatru din Timișoara accesibilizat pentru persoane cu dizabilități.

Un proiect frumos, ambițios și necesar.

În România, accesul la cultură al persoanelor cu dizabilități este extrem de limitat deoarece nu există evenimente culturale accesibilizate, drept urmare participarea sau implicarea persoanelor cu dizabilități în actul cultural este redusă.

Prin acest spectacol este expusă prin momente muzicale și jucăușe o etapă importantă din viața unui tânăr nevăzător care încearcă să se desprindă de sub aripa ocrotitoare a mamei sale și să își trăiască viața independent, ca orice tânăr de vârsta lui.

Ideea acestui spectacol era să adune în aceeași sală persoane cu și fără dizabilități, să normalizeze nevoile noastre indiferent de condiția noastră fizică, intelectuală sau emoțională, să normalizeze mersul la teatru.

Însă, cum adaptabilitatea este ceea ce ne definește în ultimul an, poate ca primă caracteristică, accesibilizarea spectacolului se va face online prin descriere narativă și interpretare mimico-gestuală.
Subiectul nu îmi este străin. Acum mai bine de 10 ani am participat la un curs mimico-gestual, de care îmi amintesc cu plăcere de fiecare dată când revăd diploma cu semnele pe ea. L-aș relua oricând și din când în când, îmi mai exersez pronunțarea numelui meu prin gesturi.

O gură de cultură din confortul casei noastre

Astfel, duminică 7 februarie 2021, de la ora 19.00, Teatrul Basca împreună cu Asociația Ceva de Spus, invită iubitorii de cultură la primul spectacol de teatru din Timișoara accesibilizat pentru persoane cu dizabilități, care va fi difuzat online pe site-urile www.basca.tm.rowww.cevadespus.ro dar și pe paginile de Facebook ale celor două organizații.
Spectacolul de teatru face parte din proiectul ”Teatru accesibil tuturor„ derulat de Asociația Solidart și Asociația Ceva de Spus, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Mi-a plăcut ideea acestui spectacol încă de când am citit prima oară despre ea, însă pe măsură ce am ascultat interviurile celor implicați și am citit tot mai multe despre ce presupune, despre munca din spate, despre povestea simplă și frumoasă din spatele acestui proiect ambițios, iată, sunt în punctul în care vă pot spune sincer că abia aștept să îl văd.
Așadar, dragi cititori, suntem invitați la teatru, din confortul casei noastre, duminică, începând cu ora 19.00.

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Foto copertă articol: Unsplash

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*