Relații la cheie

Ne-am dori relații la cheie, acea relație care vine așezată perfect, ca piesele unui puzzle care puse împreună se îmbină armonios și înfățișează o imagine de vis.

În realitatea zilnică , însă, avem responsabilități, pasiuni care nu sunt comune, aspirații diferite de cele ale partenerului, datorii financiare, poate joburi stresante, copii de hrănit, de dus și de adus de la diferite activități. În toată această nebunie uneori facem eforturi conștiente și programări în calendar pentru a ne vedea cu partenerul, pentru a avea un răgaz în doi dincolo de celelalte roluri și pălării. Alteori uităm să mai facem și asta ca și când partenerul ar fi acolo pentru totdeauna, ca și când așa cum avem mamă și tată, tot așa avem acea persoană alături. Într-o lume în care pare că cel mai ușor este să ne conectăm cu persoana iubită, să ajungem la ea, să o sunăm, să îi scriem, să o vedem pe cameră, pare că de fapt asta se dovedește a fi cel mai dificil uneori.

Îl aud de multe ori pe „Parcă nu ne mai putem opri din ceartă.”, „Mi se pare că nici nu mă aude/vede.”, „Parcă e obligată prin certificatul de căsătorie să facă x sau y.”, „Mai are cineva timp liber după job și după ce își pune copiii la culcare?” Lista poate continua.

Dincolo de pozele zâmbitoare în doi, fiecare cuplu are provocări, frământări, griji, momente de deconectare, adevărate dureri. Deși pare că ceilalți au o relație de vis, adevărul este că relațiile nu se primesc la cheie. Așa cum se lucrează la o casă, uneori tot așa se lucrează și la o relație. La fel de importantă este baza unei case ca și baza unei relații. Nu putem construi următorul nivel pe ceva care este șubred sau de a cărui stabilitate ne îndoim. Contează mai puțin câte sunt de rezolvat, mai important este dacă se dorește ca ele să fie rezolvate.

Deși pare că știm lucrurile acestea, uneori ne place să trăim cu iluzia că există aceste potriviri perfecte, aproape ideale după care tânjim cu ochii deschiși. Chiar ne imaginăm alături de altcineva care ar putea să ne aducă acea parte care lipsește. Frumusețea unei relații constă în hopurile trecute împreună și în modul în care ne-am ajutat atunci când le-am trecut.

Anul trecut am încheiat formarea în terapia centrată pe emoții pentru cuplu, o formare care oricum va continua atâta vreme cât voi lucra alături de cupluri. Am înțeles atât de multe lucruri despre universul cuplului, despre modul cum funcționăm și cum ne raportăm, despre dansurile în care intrăm, despre cum putem depăși momente de cumpănă în doi.

Acele cupluri conectate există, nu sunt o poveste sau o minciună, însă ceea ce noi vedem la suprafață, poate ușurința lor de a face anumite lucruri posibil să însemne de multe ori lucru susținut și conștient la relația lor.

Ceea ce vreau să spun este că frumusețea unei relații constă de multe ori în podurile pe care reușim să le reconstruim sau reparăm între noi. Asta nu înseamnă că dacă nu e greu, nu e frumos, la fel cum dacă suntem blocați nu înseamnă că nu mai există soluții. Chiar dacă e dificil uneori merită să reînvățăm noi pași pentru dansul în doi.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto copertă articol: Unsplash, Christiana Rivers

Toate cele bune,

Psihoterapeut Ancuța Coman

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: