Sugestii pentru persoanele care sunt singure de Crăciun

Crăciunul este considerat a fi un important moment festiv al anului. Durează trei zile, ca în povești, se scrie despre el, se compun poezii, se fac filme, avem colinde și piese celebre. Pare că este cu adevărat un moment magic sau demn de magie. De ceva timp are foarte puțin de-a face cu semnificația religioasă, ci tot mai mult cu ideea de cadouri, Moș Crăciun, familie strânsă în jurul mesei sau al bradului.

Toate cele de mai sus, mult așteptate de majoritatea, pot provoca dureri și tristețe în rândul persoanelor singure.

Am creat o listă cu sugestii pentru voi și sper să găsiți aici ceva care să vi se potrivească:

 • Voi pleca de la ideea optimistă că fiecare dintre noi are pe cineva, măcar o cunoștință. Dacă nu e cazul tău, stai liniștit/ă, o să ofer sugestii și pentru tine. Dacă însă ai persoane pe care le-ai putea suna pentru a le invita la tine sau pentru a le face o vizită, nu ezita. Adesea, avem sentimentul că suntem singuri, dar de fapt sunt oameni în jurul nostru care s-ar bucura să ne aibă în preajmă. Poți începe prin a căuta în agenda telefonului persoane alături de care să îți petreci sărbătorile.
 • Fă voluntariat. Ne dorim să fim alături de cei mai puțin norocoși decât noi tot anul, dar cumva parcă tot de Crăciun ajungem de multe ori să facem asta. Cu siguranță sunt oameni care de Crăciun s-ar bucura să te aibă în preajmă. Fă voluntariat la o casă de copii sau de bătrâni, mergi cu mâncare festivă și cadouri la o familie care ar avea nevoie de ele, sau pur și simplu mergi și împarte-le oamenilor străzii.
 • Bucură-te de tine și de singurătate. Dacă nu ai persoane în preajmă, deși singurătatea pare ceva foarte greu, ea este și un moment foarte bun de a ne conecta cu noi înșine, de a reflecta asupra punctului în care ne aflăm. Îți sugerez să nu fugi de tine, pregătește-ți ceva bun de mâncare ca și cum ai găti pentru cea mai iubită persoană, ia-ți o cană de ceai, o carte sau așează-te la un film și bucură-te de o zi cu tine.
 • Călătorește. Dacă ai posibilitatea de a pleca din oraș sau chiar din țară, fă asta. Să călătorești este mereu un moment bun pentru a cunoaște noi părți din tine.
 • Organizează tu ceva, fie că e vorba de o ieșire la o plimbare după prânz sau de o invitație la masă.
 • Ai grijă de un animăluț. Fie că ai tu un animal de companie, fie că alegi să iei unul acasă de la un adăpost pentru perioada Crăciunului sau să ai grijă de animalul de companie al altor persoane plecate din oraș, nu ezita să faci asta. Cu siguranță te va face să te simți bine.
 • Plimbă-te pe străzi pe care nu ai mai fost, ca și cum ai fi un turist în orașul tău. Fii curios și descoperă locuri noi.
 • Practică recunoștința și așterne pe hârtie lucrurile faine pe care ai reușit să le faci anul acesta și pentru care ești recunoscător.
 • Alege-ți o carte bună pe care să o citești. O tradiție de Crăciun din Irlanda este ca oamenii să își ofere unii altora cărți pe care să le citească în noaptea de Ajun, adică exact ce poți face și tu.
 • Fă-ți o listă cu lucrurile pe care vrei să le faci anul viitor și cu locurile pe care vrei să le vizitezi.
 • Sună-i pe cei cu care nu ai mai vorbit de mult timp.
 • Lasă-ți talentul să ocupe scena. Fie că îți place să scrii, să pictezi, să desenezi, să faci fotografii, să sculptezi sau orice altceva, dă-ți voie să faci asta.

Orice ai alege să faci de Crăciun, fie că ești singur/ă sau nu, alege să nu fugi de tine și de sentimentele tale. Este în regulă dacă veselia ta nu este la cotele dictate de reclame și de filme, este ok să te simți trist sau nostalgic. Dacă totuși te simți adâncit/ă în tristețe, nu uita că poți oricând să ceri ajutor de specialitate, chiar și în ziua de Crăciun.

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto copertă articol: Wout Vanacker, Unsplash

Toate cele bune,

Psih. Ancuța Coman

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: