Nu-i mai întrebați pe ceilalți ce au făcut de Valentine’s Day

Această sărbătoare importată de la americani cum o numesc unii, creează an de an tot felul de reacții și controverse de la ochi dați peste cap și până la inimioare și flori.

Pentru cei singuri este o frustrare de multe ori și o tratează de multe ori cu tot felul de glumițe, pentru cei care sunt în cuplu este uneori o obligație. Îți cumpăr flori peste că e Valentine’s day, mergem la restaurant din același motiv și ne spunem că ne iubim tot de-aia. Oamenii simt nevoia să o bifeze cumva pentru a fi în rând cu lumea. De ce? Pentru că oamenii întreabă despre asta și te simți dator să fi făcut ceva altfel legat de. Ca și de revelion.

Pentru mine a fost mereu ciudată ideea cu ziua îndrăgostiților, tocmai pentru că în rândul prietenilor mei erau tot felul de reacții de la Te pomenești că ați fost la restaurantul ăla care a organizat Valentine’s day până la Și, ce ați făcut fain ieri de ziua voastră?. Încercam să îmi adaptez răspunsul undeva la mijloc, din dorința de a nu intra în tot felul de polemici. Îmi dau seama acum că a-ți asuma un punct de vedere chiar dacă pe alții îi deranjează înseamnă mai mult decât a le fi tuturor pe plac.

Așadar, din punctul meu de vedere, această zi la fel ca și Crăciunul sau alte sărbători este un motiv de sărbătorire a ceva, de a aduna oamenii, de a-i face să se privească în ochi și să stea la aceeași masă. Mă gândesc doar la faptul că de sărbători reușim să ne facem timp să fim alături de cei dragi, să ne strângem în același loc. Sunt oameni dragi pe care doar atunci reușim să îi vedem.

Revenind la această zi cred că e același lucru, o oportunitate să ne oprim din nebunia și din agitația zilnică și să acordăm atenție celui/ celei de lângă noi. Nu cred că este vorba despre ce anume facem de fapt în această zi, dacă mergem sau nu la un film, la un restaurant sau dacă doar stăm tolăniți pe canapea și ne amintim despre cum ne-am cunoscut sau visăm despre cum o să fim noi la bătrânețe. În nebunia zilnică, de multe ori suntem în aceeași încăpere, dar asta nu înseamnă timp petrecut împreună. Dacă unul e cu telefonul în mână și celălalt cu laptopul înseamnă că suntem în aceeași încăpere, nu înseamnă că petrecem timp împreună.

Să faci ceva forțat doar de dragul de a ști că ai bifat această zi cu mare artă, pentru a le povesti altora cum a fost, exact despre asta mi se pare că nu e această zi.Mi se pare deplasat să întrebi pe cineva ce a făcut de Valentine’s Day. E ceva intim între două persoane, ceva ce din punctul meu de vedere nu se întreabă. Făcând asta contribuim la o societate care să se axeze pe a face ceva doar pentru a-i impresiona pe alții, pentru a bifa niște așteptări.

Așadar, nu vă mai interesați de ceea ce au făcut alții, ci fiți mai prezenți în relațiile voastre. Știu că de multe ori întrebăm pentru a fi întrebați la rândul nostru și avem un răspuns de dat pe spate gata pregătit, dar nu asta e ideea. Nu sărbătorim pentru a avea răspuns pentru colegi sau prieteni, sărbătorim pentru noi.

Unii oameni se ceartă în această zi, unii primesc vești proaste, alții trebuie să stea peste program, unii pur și simplu uită de ea. Nu e mereu cu inimioare și sunt stări care nu pot fi impuse doar pentru că e o zi anume. Da, sigur e important să ne bucurăm de ea, dar uneori lucrurile nu se așează pur și simplu. Și dacă ziua asta nu e cea mai fericită de anul acesta, nu înseamnă că relația respectivă o să sufere pe termen lung din acest motiv.

Cred că o relație nu se rezolvă și nu se repară într-o zi cu o floare sau cu un mers la restaurant, dar consider că e un moment bun să ne oprim și să privim în ochi persoana de lângă noi, să o întrebam ce mai face, cum se mai simte și să fim deschiși să o ascultăm, să lăsăm telefonul deoparte, să oprim televizorul și să fim acolo pentru el/ea.

Dacă faceți sau nu faceți ceva azi, decideți conștient pentru voi, nu pentru a întâmpina așteptările celorlalți.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Sursă foto copertă articol: Unsplash

Ancuța

 

Articole similare:

1 comentariu publicat

  1. da, exact, noi de exemplu ne-am certat azi-dimineata si, dupa ce ca am intarziat la birou si eram deja nervoasa din doua motive (cearta si intarziatul) prima intrebare a colegelor a fost daca am primit flori de Valentine’s blabla Day

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*