Dacă nu îți cunoști nevoile, mereu vei avea nevoie de mai mult.
Mereu vei alerga după ceva, mereu îți vei crea nevoi care vor cere să fie satisfăcute.
Trăim într-o lume în care nimic nu mai e de ajuns. Suntem bombardați de reclame, de afișe și de solicitări.
Suntem depășiți de situații, suntem înconjurați de stimuli și picăm. Picăm pentru că nu știm cum să le facem față, pentru că de la peisajul acela verde și primitiv din pădure, de la simplitate am ajuns la zgârie-nori, la claxoane, la poluare, la trafic, la ședințe, la cumpărături, alergând să ne luăm copiii de la școală, tratându-ne de depresii și luând-o de la capăt.
Să ai succes pare că este cel mai de apreciat lucru. A explodat piața gândirii pozitive, căreia îi voi aloca un întreg articol în curând. Au explodat trainingurile despre cum să te autodepășești, specialiștii în dezvoltare din toate domeniile caută neîncetat să ne ofere ceva inedit, ceva altfel. Vrem să fim speciali prin ce avem, vrem să deținem, vrem să fim proprietari.
Mergem la medic ca la o încărcare de baterii. Să mai luăm ceva suplimente sau medicamente să mai putem continua, să mai putem alerga puțin, să mai putem trage tare, să arătăm că putem și că suntem oameni de bază. În timpul ăsta suntem singuri sau ne vedem rar familia, nu mai avem răbdare unii cu alții. Trăim într-o societate care a evoluat, ce să facem? Să dăm acum înapoi? Nu, mai bine să tragem mai tare.
Nu mai avem timp să ne hrănim, să dormim, să ne punem gândurile în ordine. Nici nu se dorește să facem asta. Societatea ne programează să devenim roboței, să nu gândim dincolo de știrile de la televizor.
Este un privilegiu dacă ai timp pentru tine, ești suspectat, invidiat, poate chiar ești considerat iresponsabil. O mamă care să aibă timp pentru ea, un manager care să stea la cafea sau un angajat care să își ia o perioadă sabatică. Toate astea parcă sună a nebunie curată într-o lume în care suntem încurajați să avem cât mai multe, să ne luăm credite pe viață și să avansăm în carieră.
Dacă nu am mai avea probleme, neajunsuri, dacă nu am mai avea despre ce să ne plângem, dacă am fi fericiți, oare despre ce am mai vorbi?
Yoga, meditația, psihoterapia încă mai sunt privite cu o sprânceană ridicată, într-o perioadă în care avem nevoie de ele, în care avem nevoie să ne liniștim.
Într-o zi ne trezim că suntem sclavii propriilor noastre nevoi, că puține ne mai ajung și că abia ne mai mulțumește ceva. Punem preț pe a avea și nu pe a fi.
Ce înseamnă să îți cunoști nevoile?
Înseamnă în primul rând să știi cine ești și ce vrei de la viața ta. Unde vrei să ajungi și de ce vrei să ajungi acolo? Este important pentru tine pentru că…? Lista de întrebări poate continua și ar fi bine să continue pentru fiecare dintre noi. A afla care ne sunt nevoile și ce e important pentru noi nu e deloc ușor, mai ales că nevoile ni se schimbă constant.
Cel mai important cred că este să știm când să ne oprim sau când să încetinim. Și prin asta nu încurajez statul degeaba sau verificatul de Facebook toată ziua, ci prioritizarea lucrurilor care contează.
Nu cred că a te sacrifica pe altarul consumerismului poate aduce ceva bun sau ceva sănătos.
Nu cred nici în cealaltă extremă, cea în care nu avem mai nimic și nu facem nimic.
Sunt banii importanți?
Da, sunt, pentru că reprezintă un mijloc. Dar atunci când ajung să fie un scop, o ambiție, nu cred că pot aduce ceva bun.
Banii și lucrurile sunt cele mai trecătoare, iar cei mai buni specialiști din toate domeniile lucrează pentru ca tu să nu fii niciodată mulțumit, să vrei mereu mai mult. Să vrei mașina aceea nouă, telefonul care a apărut luna trecută, haina aceea de firmă etc. Și ce rămâne în final?
Cred în confortul de care are nevoie fiecare, dar nu văd sănătoasă goana după mai mult. De ce? Pentru că mai mult nu va fi niciodată suficient.
În felul acesta nu se termină niciodată și ajungem doar o unealtă a propriilor noastre ambiții nesănătoase.
Întrebarea este: Îți cunoști cu adevărat nevoile sau ești doar în căutare de mai mult?
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.
Sursă foto copertă articol: Unsplash
Ancuța
Superb …fara cuvinte . Ca de fiecare data Ancuta ma surprinzi intr-un mod foarte placut si practic imi deschizi viziuni noi de a vedea viata. Iti multumesc din suflet!!
Mă bucur, Cosmin! Cu mare drag și îți mulțumesc pentru comentariu.
Adevarat și de învățat! Ma bucur sa îți citesc frumoasele lecții! Bravo! Zile minunate sa aveți, cu drag, Miruna
Mulțumim mult, Miruna! Te pup si te imbratisez cu drag. :*
Citesc cu mare plăcere și interes articolele tale. Mă inspiră și mă „nimerești” cu temele alese.
Felicitări, ești foarte făină, dar sigur știi asta deja. ☺
Mersi mult, Rafaela! Mă bucur că îți iei inspirație de aici.
Te pup.
Ancuța