Anul acesta mi-am propus să citesc mai organizat, adică să încep o carte și să rămân la ea până o termin, iar dacă îmi dau seama că nu rezonez cu ea, pur și simplu să mă opresc.
Anul trecut am început să citesc mai multe cărți în același timp din mai multe motive:
- după aproape 1 an de Kindle mi-a fost dor să țin o carte în mână. Când călătorești, însă, un Kindle este cu adevărat o super soluție.
- eram curioasă.
- multe dintre ele erau cărți de psihologie și citeam ce mă interesa din carte, apoi o lăsam.
- începeam o carte și dacă nu-mi plăcea prea tare, atunci o începeam și pe a doua și din când în când mai reveneam la prima din dorința de a vedea dacă totuși se va întâmpla să mă „prindă” la un moment dat.
Acum citesc „The body keeps the score”, dar cum este genul acela de carte pe care nu o poți citi dintr-o răsuflare, pentru că ai nevoie ca informația să se așeze, mai durează puțin. A, și are aproape 500 de pagini. 🙂
Pe lista de așteptare pentru perioada următoare se află următoarele cărți:
Pe tărâmul fantomelor înfometate, de Gabor Maté
L-am descoperit pe Gabor Maté prin intermediul diferitelor filmulețe de pe Youtube. Rezonez mult cu abordarea lui, îmi place modul în care transpune studii și probleme complexe într-un limbaj care să fie accesibil majorității. Este prima lucrare scrisă de Gabor Maté care ajunge la mine în limba română și cu siguranță voi rămâne cu multe în urma citirii ei.
Cu cât este mai risipită bucuria interioară izvorâtă din realitatea de a fi în viață, cu atât mai pasionat vom căuta acel slab înlocuitor al bucuriei, plăcerea. Cu cât puterea noastră interioară este mai mică, cu atât dorința noastră după putere este mai mare. Cu cât conștientizarea adevărului este mai plăpândă, cu atât este mai disperată căutarea după certitudine în afara ființei noastre. Cu cât este mai mare teama, cu atât este mai puternică atracția gravitațională a procesului dependenței. Gabor Maté
Povestea mea, de Michelle Obama
Am citit numai lucruri bune despre această carte. Încă nu am ajuns la ea, nici măcar să o răsfoiesc de curiozitate, dar am adăugat-o pe listă pentru că întotdeauna mi-au plăcut autobiografiile și cu siguranță cea scrisă de Michelle Obama merită citită.
Demonul amiezii, de Andrew Solomon
Iată o carte pe care de multe ori am ținut-o în mână, dar niciodată nu am cumpărat-o. Mi se părea prea stufoasă, alteori am răsfoit-o doar pentru a mă documenta țintit legat de ceva anume din ea și apoi am lăsat-o deoparte. De data asta am cumpărat-o și îmi propun să o citesc din copertă în copertă.
“Depresia este punctul nevralgic al iubirii. Pentru a fi făpturi care iubesc, trebuie să fim făpturi care pot cădea pradă disperării din cauza unei pierderi, iar depresia e mecanismul acelei pierderi.” Andrew Solomon
27 de pași, de Tibi Ușeriu
27 de pași este o altă carte pe care am văzut-o de atâtea ori în librării încât cred că m-am obișnuit să o văd acolo, însă nu am răsfoit-o niciodată. Nu știu de ce. În ultima perioadă am tot văzut postări cu ea și am citit o recenzie care m-a convins să merg să o cumpăr și să o citesc. Iată o scurtă descriere a cărții care v-ar putea stârni și vouă interesul pentru ea:
Lumea mă știe drept alergător de anduranță. Ce nu știe, însă, e povestea vieților mele paralele. Am fost pe rând: slugă la ciobani pe Bârgaie, porcar în armata română, azilant politic în Berlin, pizzar într-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sârb, martor într-o galerie de alba-neagra în Gran Canaria și autor de jafuri armate. Am evadat din două închisori europene, dar nu și din a treia. Tibi Ușeriu
Vindecarea prin povești, de Geroge W.Burns
O metaforă face cât o mie de cuvinte. De multe ori reușim să înțelegem multe despre noi prin intermediul metaforelor. O carte pentru psihologi și psihoterapeuți care sper să mă inspire.
George W. Burns este psiholog clinician și director la Milton Erickson Institute of Western Australia. Este, de asemenea, formator și conferentiar universitar, fiind autorul a șapte cărți dedicate poveștilor terapeutice, depresiei ori aplicării meditației zen pentru îmbunătățirea sănătății mentale.
When the body says no, de Gabor Mate
Încă nu știu cum să intru în posesia acestei cărți, probabil o să o comand de pe Amazon sau o să o citesc pe Kindle. La noi încă nu a apărut sau cel puțin, eu nu am găsit-o. Cum spuneam, acum citesc „The body keeps the score” și consider cartea de mai jos ca fiind o continuare a ei.
Vă las aici un video pentru a vă face o idee despre ce presupune această carte. Bineînțeles, același Gabor Maté despre care v-am povestit mai sus.
Sper că v-a servit despre inspirație lista mea. Voi ce citiți în perioada asta?
Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.
Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/
Toate cele bune,
Psih. Ancuța Coman
27 de paşi o s-o termini repede! ?
Așa se aude. 🙂 Cică e prea faină să o lași din mână.
27 de Pasi e foarte faina, o sa-ti placa, parerea mea! De multe ori ma gandesc la Tibi Useriu cand alerg, dupa ce i-am citit cartea. 🙂
When the body says no o poti gasi la Books Express, daca o vrei: https://www.books-express.ro/when-the-body-says-no/p/wxh,9780470923351
Spor la citit, Ancuta!
Mersi mult, Anca! :*
Spor la citit și la alergat!