Azi este ultima zi din acest an și m-am trezit cu gândul acesta: avem nevoie de foi albe, de noi șanse și de noi ocazii de a o lua de la început.
E acel moment al anului când unii dintre noi trag linie, ca în contabilitate și numără obiectivele atinse, se gândesc la motivele pentru care sunt recunoscători și la ce urmează să înfăptuiască anul viitor.
Pentru alte persoane, anul care vine este doar o continuare a vieții și nu reprezintă nimic mai mult.
Cred că avem nevoie de foi albe, avem nevoie să știm că putem să o luăm de la capăt, că putem să întoarcem pagina și să începem una nouă pe care să o umplem cu ce alegem. Psihologic vorbind, ajută să știm că putem lăsa cumva în anul ce a trecut părți care nu ni se mai potrivesc și că urmează un nou început, cum spunea Virgina Satir: Când revăd mai târziu cum am arătat și cum m-am auzit, ce am spus și ce am făcut, cum am gândit și ce am simțit, am senzația că multe părți nu mi se potrivesc. Atunci las, trec peste aceste părți, păstrându-le doar pe acelea care mi se potrivesc și încercând să inventez altele noi în locul celor abandonate.
Consider că retrospectivele la final de an sunt benefice pentru că:
- ne ajută să ne dăm seama de progresele pe care le-am făcut
- putem să vedem ce nu am reușit să facem și ce ne-ar ajuta să facem pentru a reuși
- ne putem adresa întrebări despre punctul în care ne aflăm
- ne pun în față două imagini importante: cine am fost acum 1 an și cine suntem acum
- sunt momente în care putem fi sinceri cu noi
- ne oferă ocazia de a sta cu noi și de a ne gândi la oamenii care au apărut sau care au plecat din viața noastră
- cu toate acestea pe hârtie sau în gând, ne putem propune ce vrem să facem în anul care vine
A ști direcția spre care tindem, dar totodată a fi flexibili legat de cum ajungem acolo oferă un confort și ne scutește de a pune presiune pe noi.
Ce faci dacă nu ai reușit ce ți-ai propus?
- întreabă-te dacă acele obiective sunt/au fost importante pentru tine cu adevărat. De multe ori, pot fi voci care ne spun că sunt importante, dar acele voci nu sunt ale noastre, ci ale partenerului, ale prietenilor, ale părinților, ale angajatorilor etc.
- întreabă-te dacă e așa de important, totuși de ce nu ai reușit? Cu alte cuvinte, cum și de ce te-ai autosabotat? Ce beneficii ai dacă rămâi în aceeași zonă și nu le îndeplinești?
- poate au nevoie de o reactualizare sau poate că nu sunt realiste
- poate ți-ai propus prea multe în comparație cu timpul, energia și alte resurse pe care le ai sau poate pur și simplu a apărut ceva neprevăzut care te-a defocusat de la ele.
- ai un nou an în față pentru a regândi o nouă strategie
Până la urmă, scopul obiectivelor pe care le setăm pentru anul viitor este acela de a ne îmbunătăți viața într-o formă sau alta, nu de ne lua greutăți în spate.
Totuși cel mai greu de atins sunt chiar cele menite să ne facă viața mai frumoasă sau mai liniștită, adică cele legate de: sănătate, timp liber, timp petrecut cu cei dragi. Cumva, reușim mai degrabă să le ducem la bun sfârșit pe cele profesionale decât pe cele personale.
Ce putem face diferit în anul care urmează legat de asta:
- începe dimineața cu tine. Asta înseamnă că fie și 10 minute dacă te trezești mai devreme înainte a-ți începe activitatea, petrece-le cu tine: meditează, citește, bea cafeaua, fă câteva exerciții etc.
- planifică-ți agenda săptămânală în așa fel încât să cuprindă și ce e important pentru tine.
- stabilește dinainte unde vrei să mergi și explorează locuri noi, chiar și dacă e vorba de o plimbare cu bicicleta într-o zonă a orașului pe care nu o cunoști.
- dacă poți alege între a vizita un colț de natură sau o capitală aglomerată, mergi pe prima variantă, mai ales dacă ai o perioadă mai încărcată.
- menține-te în mișcare. Știai că simplul fapt că stăm într-o mașină care se află în mișcare ne dă senzația că mergem înainte, că avansăm? Poate ai observat că devii mai creativ sau că lucrurile se așează atunci când stai și te uiți pe geamul unui mijloc de transport aflat în mișcare. Mergi la sală, mergi pe jos, socializează, cu alte cuvinte ieși din casă.
- începe cu ce îți este mai greu să faci. A amâna înseamnă căra în spate, așa că dacă ceva ți se pare greu, eliberează-te și fă acel ceva, nu-l mai duce în spate.
- fii realist/ă și ai răbdare cu tine. Pașii mici sunt cei care aduc cea mai mare rată de reușită pe termen lung. Dacă scopul tău este să faci mai mult sport, poți începe prin exerciții pe care să le faci acasă, zi de zi, măcar 5 minute. Dacă îți dorești să meditezi 30 de minute în fiecare zi, începe prin a medita 5.
Știu că pentru mulți este importantă petrecerea de final de an, însă această zi are un rol mult mai important decât acesta: acela de a ne conecta la noi și la nevoile noastre, pentru că dacă asta lipsește, nu putem fi cu adevărat în contact cu ceilalți.
Fie că îți faci sau nu acea listă cu obiective pentru anul viitor, nu uita să te împrietenești cu tine.
Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și să te înscrii la newsletter cu adresa de email.
Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/
Foto copertă articol: Neven Krcmarek, Unsplash
Toate cele bune,
Psih. Ancuța Coman
Lasă un răspuns