Crăciun în pandemie. Cu sau fără familia extinsă?

Iată unul dintre subiectele momentului. Ce facem anul acesta de Crăciun? Ne vedem sau nu ne vedem cu familia extinsă, având în vedere că suntem în mijlocul unei pandemii și mai ales, având în vedere faptul că nu toată consideră că acest virus există?

Este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le aud în cabinetul meu online de câteva săptămâni.

Foarte rar am auzit în această perioadă despre membrii unei familii extinse care să fie pe aceeași lungime de undă legat de măsurile de siguranță și de percepția despre acest virus. Sunt chiar și parteneri de cuplu, unul crede ceva, celălalt altceva, ceea ce poate îngreuna mult dinamica în această perioadă, în care avem nevoie mai mult decât oricând să lucrăm ca o echipă.

Așadar, ce facem atunci când a sta la aceeași masă înseamnă o percepție a unui pericol și multă tensiune?

Întrebarea din spate este aceasta: Am eu curajul să setez niște granițe suficient de ferme față de familia mea de origine legat de ceva ce simt că poate fi amenințător pentru propria mea viață sau pentru familia mea actuală?

Îmi dau seama cât de mari sunt loialitățile față de familie atunci când punem în balanță propria noastră sănătate și propriile noastre valori. Teama de a nu-i supăra pe ei este mult mai mare decât dorința de a avea grijă de noi și implicit și de ei, pentru că și inversul este posibil, ca ei să ia virusul de la noi.

Din păcate, povestea merge și mai departe decât atât, întrucât butoanele care sunt apăsate sunt cele de rușinare: Pe bune, tu încă mai crezi în prostia asta?, Nu știu de ce sunteți așa de speriați, vă credeam mai inteligenți, Deci să înțelegem că anul ăsta nu vreți să ne vedem?, Dar să știți că noi suntem perfecți sănătoși și cât de cât am avut și noi grijă, Și noi credem în virusul ăsta, dar nici chiar așa de grav precum prezintă ăștia, nu e.

Probabil că sună cunoscut, iar lista poate continua. Din acest gen de discuții, de cele mai multe ori, senzația care rămâne este că parcă cei care sunt precauți sunt cei ciudați sau sunt prea panicați pentru nimic.

De obicei, în familiile în care nu se pot discuta astfel de subiecte și diferențe de opinii sunt și familiile unde există multă tensiune la masa de Crăciun. Cu puțin umor negru, adică acel test dintr-un proces terapeutic, întâlnirea cu toată familia la masa de Crăciun.

Ideea acestui articol nu este să dau eu o direcție sau alta, dacă să faceți Crăciunul cu familia sau nu, ci mai degrabă să răspund la o nevoie pe care am resimțit-o din partea persoanelor care simt o presiune de a face asta, deși nu își doresc.

Așadar, ce e de făcut, în cazul în care vă e teamă să faceți Crăciunul împreună:

  • o asumare a propriilor emoții este întotdeauna binevenită: Da, așa e. Eu sunt mai speriat / ă de acest virus. Poate că sunt eu mai panicat / ă. 
  • asumarea setării unor granițe, despre care am scris aici. Desigur, nu o să spună nimeni că e așa de bine că ai setat acele granițe. La început ele vor fi testate și nerespectate. Cum spune o zicală, acesta e semn că era chiar nevoie de ele, poate chiar de ceva timp.
  • a lucra cu tine într-un proces terapeutic legat de loialitățile față de familie, de sentimentul de vină și de rușine pentru că ești altfel decât ei, pe temerile care vin de acolo legat de momentele în care vrei să faci altfel.
  • conștientizarea de ambele părți a faptului că este doar un Crăciun, adică nu se va întâmpla asta pentru totdeauna de acum încolo. Gândirea în perioade ajută foarte mult în aceste timpuri. Este doar o perioadă, este doar anul acesta.
  • delimitarea sentimentelor de eveniment în sine. Faptul că alegem să facem separat Crăciunul anul acesta, nu înseamnă că nu vă mai iubim sau că nu ne mai pasă de voi.
  • calea de mijloc. Avem tendința să ne gândim la extreme, ori ne vedem, ori nu ne vedem: Și eu / noi vreau /vrem să vă vedem. Oare am putea găsi o cale de mijloc? Pentru că da, există și variante de mijloc: ne vedem afară la o plimbare, ne vedem într-un video call dacă suntem din orașe diferite, ne carantinăm cu minimum o săptămână înainte și ne facem câte un test cu toții înainte să ne vedem, etc. Dacă se dorește, variante se pot găsi.

Ai dreptul la propriile tale alegeri, oricare ar fi ele, chiar și cu riscul de a supăra. Relațiile pot fi refăcute, sudate, vindecate. Nu e ușor, dimpotrivă, cred că poate fi foarte greu și împovărător, dar meriți și ai dreptul la ceea ce ție îți face bine.

Poți să îți dai seama că ai ales ce ți se potrivește atunci când îți simți corpul liniștit legat de asta.

Oricum a fost greu tot anul. Sănătatea noastră mintală numai de alte șocuri nu are nevoie în această perioadă.

Dă-ți voie să fii bine cu tine anul acesta de Crăciun.

Sper că v-au fost de ajutor aceste idei. Vă doresc zile cu grijă de sine!

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Credit poză copertă: Unsplash

 

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: