Nu poți scoate un om dintr-o situație nasoală dacă el vrea să stea acolo

Uneori cred că pot schimba lumea dacă fac măcar puțin bine, dar binele acesta e primit în unele cazuri și în altele nu.

Știți acele situații în care vrei să ajuți un om pentru că salvatorul din tine s-a trezit, dar nu numai că nu e primit ajutorul tău, dar mai ești și ocărât în unele situații?
Exemple cred că avem cu toții. Să vă povestesc pățania mea, care poate părea comică, dar e o metaforă foarte bună legată de faptul că nu poți schimba un om dacă el nu vrea.

Eram în avion și lângă mine așează un tânăr, de vreo 20 de ani, micuț, slăbuț, liniștit. Își pune căștile în urechi și începe să își tragă nasul, dar știți cum? Așa până în adâncuri, de mai multe ori. Mai treceau câteva minute, iarăși. Mă deranja zgomotul și îmi venea să mă strâmb de la dezgust, mă și speria uneori, că începea tare din prima. Dezgustul a fost înlocuit de iritare și mă întrebam de ce nu merge la baie să folosească niște hârtie igienică. Gânduri nu pot să citesc încă, așa că m-am gândit că poate nu i-a trecut prin minte varianta asta.

Caut șervețele în rucsac, cu greu găsesc două și îl întreb pe Cristi dacă ar fi o idee bună să i le ofer. Sincer, mă întrebam și dacă îi sunt sufieciente. Cădem de acord că nu pare fioros și supărăcios, așa că i le ofer, la care îmi spune: Nu, mulțumesc. Sunt ok.

Vaaai! Ești ok, dar noi suntem ok, oare?

Îl las în pace și încerc să mă afund în lectură.

Ne pregătim de aterizare. Suntem aproape de sol. Ce credeți?Băiatul își scoate tacticos un pachet de șervețele din buzunar și își suflă nasul. Am rămas mască amândoi, și eu, și Cristi.

Două ore și jumătate l-am suportat așa, el avea șervețele, se ștergea cu mâna din când în când și alegea să nu își sufle nasul.

Asta e lecția pe care am învățat-o: Nu poți scoate un om cu forța din starea lui, trebuie el să vrea. Punct!

Cam asta despre schimbare. Eu am văzut-o ca pe o bună paralelă cu atât de multe situații pe care le întâlnim în fiecare zi.

Dacă nu v-a cuprins dezgustul și ați citit până aici, poate vă vine în minte situația asta când veți fi în mijlocul unor experiențe similare.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Sursă foto copertă articol: Unsplash

AncuțaArticole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*