Moduri prin care putem gestiona anxietatea

Zilele trecute am povestit câteva aspecte pe care le consider importante de știut în aceasta perioadă despre anxietate. Articolul poate fi accesat aici. L-am încheiat spunând că voi reveni cu un altul despre moduri înc are putem gestiona anxietatea. Sunt diverse moduri care funcționează pentru fiecare altfel, însă ceea ce este important de știut este că ele există și că înainte de a vedea ce se află în spatele anxietății, deci înainte de a ajunge la cauză este necesar să liniștim terenul, adică să găsim moduri prin care anxietatea poate fi gestionată.

Eliminarea/reducerea stimulilor care ne produc anxietate

De foarte multe ori se întâmplă să nu știm ce ne provoacă anxietate sau dacă știm, să nu putem să îi îndepărtăm. Cum e situația actuală, de exemplu. Am putea spune că nu putem îndepărta virusul și tot ce se întâmplă legat de el. Însă această abordare este una macro, la scară mare. Pentru a putea gestiona anxietatea este important să facem un zoom out, adică ne uităm la ce putem face noi. Situația nu o putem schimba, însă putem să evităm consumul de știri, de exemplu. În această perioadă, media câștigă foarte mult de pe urma panicii noastre. Este una dintre industriile care funcționează cel mai bine în aceste zile.

Este anxietatea mea?

De foarte multe ori se întâmplă să preluăm anxietatea celor din jur sau chiar să ajutăm pe cineva să o ducă pe a lui. De aceea este important să ne întrebăm dacă anxietatea este a noastră. Oricât de ciudat ar suna, este posibil să devenim anxioși pentru a fi în rând cu ceilalți, pentru a nu face notă discordantă. Ați observat copii mici care nu înțeleg o glumă de-a adulților, dar râd împreună cu ei? Cam așa se poate întâmpla și cu noi în aceste zile.

De aceea este important să stai de vorbă cu anxietatea ta și să vezi mai exact despre ce e vorba, care e aspectul care te sperie cel mai tare. Uneori creierul nostru călătorește în viitor pentru a ne proteja. Adică ne proiectează în viitor în diferite situații pentru a ne pregăti între timp dacă acel ceva s-ar întâmpla, timp în care se întâmplă să trăim în panică. Adevărul este că oricâte scenarii ne-am face și chiar dacă ele s-ar întâmpla tot nu avem de unde să știm cum am reacționa de fapt.

Folosește tehnici de gestionare a anxietății (am mai scris aici despre subiect): meditație, yoga, tehnici de respirație, grounding, îmbrățișarea fluturelui, etc.

Le voi detalia pe cele pe care nu le găsiți în articolul menționat anterior.

  • Meditația. Aș vrea să vă gândiți la meditație ca la o dietă. Dacă o țineți o zi din când în când nu va da rezultate. Dacă ajunge să devină un stil de viață, atunci da, vă poate ajuta. Foarte multe persoane se panichează și mai tare dacă atunci când sunt agitați și încearcă să mediteze, nu funcționează. Este firesc să fie așa. Meditația este despre a te lăsa, despre pierderea controlului, adică exact ce provoacă mai multă panică atunci când nivelul de anxietate este ridicat.
  • Yoga. Există acum foarte multe programe online pentru yoga și multe dintre ele sunt personalizate. Dacă vi se potrivește, este o tehnică pe care o recomand. Din nou, la fel ca și meditația, funcționează dacă o faceți regulat.
  • Grounding sau ancorare. Această tehnică presupune să te aduci practic în prezent și să devii conștient de locul în care te afli. De exemplu poți să numești x obiecte de culoare albastru din cameră, x obiecte pe care le folosești pentru a mânca, x alimente/băuturi pe care le vezi etc.
  • Îmbrățișarea fluturelui înseamnă să te iei în brațe, adică să îți înrucișezi mâinile și să le așezi pe brațe, sub umăr apoi să miști mâinile alternativ și ușor ca o bătaie a aripii unui fluture. Sper să am explicat bine. Dacă nu, îmi spuneți și vin cu poze explicative. 🙂

Vorbește despre asta

Este foarte important să cauți liniștire în aceste momente, să vorbești despre ce îți trece prin minte, despre temerile tale. Acele gânduri sunt uneori atât de amețitoare că parcă e acolo o mașină de spălat care nu se mai oprește. Apasă butonul de pauză și scoate pe rând fiecare haină.

Citește despre subiect și informează-te din surse sigure

Cred că anxietatea este unul dintre cele mai normalizate subiecte legate de lumea noastră interioară. Ai curaj să cauți și să citești despre ea din surse sigure.

Crearea unui cadru liniștitor

Mediul în care ne desfășurăm activitatea are de foarte multe ori un impact mult mai mare asupra noastră decât ne dăm seama. Luminozitatea din cameră, spațiul pe care îl avem, camera aerisită, bețișoare / lumânări parfumate și multe alte idei nu mai reprezintă de ceva timp un simbol al luxului sau al răsfățului, ci au intrat în normalitate. Puteți să vă inspirați aici din cartea Mica Enciclopedie Hygge sau din Arta simplității. Sunt cărți ușor de citit, numai bune pentru pregătirea de dinaintea de somn și mai ales recomandate ca înlocuitor la social media, în special în această perioadă. Câteva idei am scris și aici.

Medicație

Uneori, atunci când anxietatea devine greu de gestionat se recomandă medicație, iar asta nu e atât de speriat pe cât pare. Bineînțeles, este important ca ea să fie însoțită de psihoterapie și recomand călduros ca cei doi specialiști să lucreze împreună pentru starea ta de bine.

Psihoterapie și cunoașterea propriilor emoții

Dacă până acum am povestit despre cum putem liniști anxietatea, prin psihoterapie, se poate lucra deja la cauză, la ceea ce o declanșează, astfel că ne referim acum la tratarea sau vindecarea anxietății. Pentru a fi în contact cu tine și cu emoțiile tale este necesar să le cunoști, iar pentru a le cunoaște este necesar să ai curaj să stai, iar pentru asta e nevoie de cele mai multe ori, să fie cineva lângă tine, să explorezi lumea ta interioară într-un mediu sigur. Anxietatea este un vârf de iceberg și probabil știi asta deja, majoritatea oamenilor o știu dinainte de a veni la terapie, doar amână, din păcate, uneori ani. Atunci când ești singur în întuneric și mai și simți că ceva se apropie ajută mereu să nu fii singur, să fii ghidat și ajutat să ieși de acolo.

Niciunele dintre metodele de mai sus nu exclud între ele, dimpotrivă, ele merg foarte bine împreună.

Nu uita că teama este în interiorul nostru, nu noi suntem în interiorul ei. Chiar dacă pare că e așa și uneori ne copleșește, noi suntem cei care o putem gestiona și poate mai important de atât, ea este acolo să ne arate ceva.

Dacă ai nevoie de suport în acest demers, te invit să arunci o privire pe programul online, „Acasă, în corpul meu„.

Cu drag,

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Foto copertă articol: Unsplash

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

 

Articole similare:

Trackback-uri și pingback-uri 3

  1. E normal prin ce trec? - Ancuța Coman
  2. Ziua în care oamenii vor uita că au nevoie de o plimbare - Ancuța Coman
  3. Ce este trauma colectivă și ce este important să știm despre ea, mai ales în această perioadă - Ancuța Coman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*