Nu putem ajuta copiii dând vina pe părinți

Circulă pe Facebook postări despre părinți care se raportează într-un mod greșit la copil și se întreabă apoi de unde vine problema. Din păcate, aceste postări sunt scrise de specialiștii la care acești părinți apelează pentru ajutor.

Atunci când dăm vina sau lăsăm ca părintele să simtă că e vina lui pentru că și-a adus copilul în punctul în care este, cu greu sau chiar imposibil vom putea obține rezultate favorabile.

Vina blochează, iar un sistem blocat nu este deschis spre învățare. Este modul în care funcționăm, nu e o părere a mea sau a altei persoane.

Părintele vine de multe ori în cabinet deja cu această vină. Știe de cele mai multe ori că ceea ce se întâmplă cu copilul este un manifest al ceea ce se întâmplă în casă. Sunt atâtea cărți care spun asta, iar mulți dintre ei le-au citit și deja au încercat să facă lucrurile altfel, dar nu au reușit. Cei care reușesc nu mai vin să se expună în fața unei persoane străine, până la urmă, chiar dacă vorbim de un specialist.

Părintele deși are informația, nu are trăirea, poate nu a experimentat niciodată ce înseamnă să fii conținut, să fie cineva acolo pentru tine. Poate nu au reușit părinții lui/ai ei, poate nu reușește să găsească o bază nici în partener/ă. Și nu e vina lui pentru asta. Pur și simplu așa stau lucrurile și așa s-au întâmplat. Desigur, nu e de datoria copilului să-și conțină părintele, pentru că atunci vorbim despre un alt fenomen (parentificare), însă tocmai de aceea este motiv de bucurie să vedem părinți care vin și caută schimbare pentru a nu da mai departe moduri de funcționare nesănătoase pe care și ei le-au primit la rândul lor.

Din fericire, astăzi putem merge la specialiști care să ne ajute, care să ne îndrume, o practică ce nu exista înainte, mai ales în țara noastră, ceea ce este un motiv real de bucurie. Să poți să mergi și să vindeci ceea ce nu au reușit generații întregi înaintea ta.

Din nou spun, dacă nu ai fost/ești conținut e greu să conții, oricât de mult ai ști teoria. Și da, uneori e greu să îți conții propriul copil oricât de mult l-ai iubi. Tocmai de aceea e important să susținem părinții care sunt deschiși să vină și să treacă prin schimbare pe pielea lor pentru a putea fi acolo pentru noua generație.

Am povestit despre subiect și la Qub TV. Puteți urmări aici interviul.

Nu știu dacă am citit sau am auzit undeva una dintre cele mai frumoase definiții pentru ce înseamnă parenting: Să susții părintele pentru ca la rândul lui să-și poată susține copilul. 

 

Psihoterapeut Ancuța Coman

Tel.: 0733 022 962

Email: ancuta.f.coman@gmail.com

Dacă acest articol ți-a fost util, te invit să îl distribui și nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.

Mă poți urmări pe Facebook aici: www.facebook.com/ancutacoman.ro/

Foto copertă articol: Unsplash

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat: